Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Der stilles strenge krav til opsætning af en husstandsvindmølle på privat ejendom. Grundet disse er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at indhente tilbud på husstandsvindmøller hos GreenMatch.dk.
Det er oplagt at tænke på miljøet, når elregningen skal betales. Grønne og vedvarende energiformer er kommet for at blive, og mulighederne er mange. Du kan her på siden læse mere om husstandsvindmøller og kravene til opsætning af disse på privat ejendom.
Bemærk ang. tilskud: Ved skift fra olie- eller gasfyr til en varmepumpe kan du modtage et offentligt tilskud. Er du på udkig efter en grøn energiløsning med økonomisk tilskud, men har du endnu ikke besluttet dig, kan du her på GreenMatch.dk bl.a. også indhente tilbud på luft til vand varmepumpe, jordvarme og solceller til hus.
Definitionen på en husstandsvindmølle er en fritstående, mindre vindmølle med en effekt på mellem 0 og 25 kW, som er tilknyttet en fritliggende privat ejendom. En husstandsvindmølle med en effekt på 25 kW har en maksimal højde og et maksimalt rotorareal på henholdsvis 25 m og 200 m2.
Husstandsvindmøllens primære funktion er at generere energi til ejendommens forbrug - enten til strøm eller varmt brugsvand.
Husstandsvindmøller skal tilsluttes som en forbrugsinstallation og kan også tilknyttes elnettet, så den overskydende strøm kan sælges. De findes i mange forskellige varianter, størrelser og typer. En husstandsvindmølle er en stor energiinstallation.
Grafikken herunder viser dig et eksempel på, hvad en husstandsvindmølle er, og at møllen har en vis størrelse, som egner sig til afsides ejendomme. (Størrelsesforhold ikke afmålt).
Er du på udkig efter en grøn energiløsning, men bor i parcel- eller rækkehus? Så kan en varmepumpe være en god løsning. Udfyld formularen øverst, og modtag tilbud på den energiløsning, der passer bedst til dig.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Det er en forholdsvis simpel process, når en husstandsvindmølle producerer vedvarende energi: Når vinden blæser, drejer møllens vinger rundt, hvilket producerer bæredygtig elektricitet i møllens generator.
Der findes to slags husstandsvindmøller på det danske marked:
Den bevægelige del, der svinger rundt på møllen, kaldes en rotor. Vingerotorens rotationsakse er lodret i horisontale husstandsvindmøller og vandret i de vertikale møller. Denne rotation kan dog ikke producere nok energi alene. Derfor er der installeret en gearkasse, som øger farten på rotationen. Da rotationsaksens tempo derved bliver hurtigere, bliver det muligt for rotationsaksen at trække en generator, som genererer elektricitet. Elektriciteten sendes ind til boligen, hvor den kan anvendes.
Den elektricitet, der bliver produceret, sendes gennem ledningsnettet uden et stort tab. For at sikre møllen mod et teknisk uheld eller en overbelastning, er der derudover installeret en automatisk bremse i husstandsvindmøllen. Selve styringen af vindmøllen foregår i bunden af vindmølletårnet.
Når selve møllen og generatoren bliver monteret, anvender installatøren en mast, som eksempelvis kan være af jern. Masten kan både stå frit, blive støttet af barduner eller monteres på en bygning. Det er vigtigt at tjekke, om bygningen eller masten kan klare de vibrationer, møllen laver, så du undgår skader på ejendommen.
Inden installation bør du også overveje den ønskede effekt - også kaldet den nominelle effekt. Det er den maksimale ydelse. Hvis en husstandsvindmølle har en nominel effekt på 25 kW, kan møllen maksimalt producere 25 kWh. I Danmark er vindhastigheden normalt fra 3 m/s til 8 m/s, og du bør derfor anskaffe dig en vindmølle, der kan udnytte selv de lavere vindstyrker.
En husstandsvindmølle forudsætter en forudgående dialog med installatøren. Det betyder, at du ikke kan få installeret en mølle uden at få besøg fra installatøren på forhånd.
Når du køber en husstandsvindmølle, er installationen med i prisen. Den afhænger af type, størrelse og kvalitet, og hvor omfattende installationen er. Du kan forvente, at prisen går op til omkring 800.000 kr.
Inden du overvejer at anskaffe dig en husstandsvindmølle, bør du være opmærksom på, at der med opsætningen af møllen er forbundet en del krav. Det er derfor langt fra de fleste boligejere i Danmark, der kvalificerer sig til at få opsat en husstandsvindmølle.
En husstandsvindmølle er en kompliceret energikilde for private - og det er den grønne energikilde, der både er dyrest og kræver mest godkendelse. Årsagen er, at en mølle er en stor installation, der fylder i landskabet. GreenMatch.dk anbefaler derfor alle interesserede at sætte sig grundigt ind i vilkårene, før der ansøges om en vindmølle.
Du kan herunder se et udsnit af de krav, der stilles til private vindmølleejere i Danmark. Bemærk, at listen ikke er komplet, og at forskellige kommuner kan stille forskellige krav til godkendelsen.
Faktor | Forklaring |
---|---|
1. Du skal søge tilladelse fra kommunen | Du skal inden installationen søge om tilladelse hos din kommune. |
2. Du må ikke dele møllen med din nabo | Møllen er kun til eget forbrug. |
3. Dine naboer skal godkende møllen | Nærliggende naboer skal udtrykkeligt give deres samtykke til opsætning af møllen. |
4. Møllen må højest være 25 m høj fra fundament til vingespids | Er du i tvivl om den rette størrelse, anbefaler vi at gå i dialog med en producent. |
5. Du skal søge om tilladelse hos dit energiselskab | Installatøren kan som regel hjælpe dig med dette. |
6. Møllen må maks. have en effekt på 25 kW | Forskellige møller har forskellige effekter. Sæt dig godt ind i dette, inden du vælger mølle. |
7. Kræver plads: Møllen nedstøbes i jern eller beton | En husstandsvindmølle er en stor installation, som kræver, at du har plads til den på din grund. |
8. Møllen skal opføres i tilknytning til din ejendom | Kommunerne har forskellige regler, men som regel maks. 20 meter fra din bolig. |
9. Støjniveauet skal overholdes | Det må ikke overskride 44 dB ved vindhastighed på 8 m/s og 42 dB ved 6 m/s. |
10. Naboskellet afgøres af støjberegningerne | Producenten udregner, hvor langt møllen skal stå fra naboerne. |
11. Strenge krav i byzoner | Bor du tæt på anden beboelse i, hvad der kategoriseres som en byzone, er det i de fleste tilfælde ikke muligt at få godkendt en vindmølle - f.eks. hvis du bor i Københavnsområdet. |
12. Tilladelsen skal både i nabohøring og offentlig høring | Din mølle skal godkendes af flere instanser, før du kan opsætte den. |
13. Afstand til kirker, skove, strande og åer | Der skal være mindst 200 m til nærmeste nabo, 300 m til skove eller kirker, 100 m til strande og 150 m til søer og åer. |
Kilde: Naturstyrelsen og Energistyrelsen.
Ovenstående er vejledende. Kravene til opsætning af husstandsvindmøller varierer alt efter din boligform og mølletype. Det kan derfor være svært på forhånd at vurdere, hvad en mølle vil koste dig, samt hvorvidt du kan få den opsat.
Vær derudover opmærksom på, at det er dit ansvar at undersøge ovenstående, før du tager kontakt til en producent eller indhenter tilbud.
Er du på udkig efter en grøn energiløsning, og er din bolig ikke egnet til en husstandsvindmølle, så findes der heldigvis billigere og nemmere alternativer på markedet.
Disse alternativer kan bl.a. være:
Det betyder, at selv almindelige boligejere kan få en grøn energiløsning uden at gå på kompromis med effektiviteten. Markedet for grønne energiløsninger er i vækst, og det betyder, at du kan få løsninger, der udnytter al slags vind og vejr i Danmark.
Ønsker du en grøn energiløsning til dit hjem, og er du interesseret i en husstandsvindmølle, men opfylder ikke kravene, har vi herunder opsat et både attraktivt og effektivt alternativ til denne - varmepumpen. Er du interesseret i det tekniske ved denne løsning kan du læse, hvordan fungere jordvarme i vores artikel.
Med en varmepumpe kan du, ifølge Det Økologiske Råd (2018), spare hele 4 ton CO2 om året. Du kan herunder se eksempler på fordele og ulemper ved hver energiløsning og få et overblik over, hvad der bedst kan betale sig for dig.
Inden du beslutter dig for, hvilken varmekilde der passer bedst til dig, anbefaler vi, at du på forhånd sætter dig ned og kigger de forskellige kriterier igennem. Ved at have samtlige informationer om din bolig klar, kan installatørerne nemmere hjælpe dig i gang.
Udfyld formularen på bare 1 minut
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?