Spar 17.000 kr. på installation af luft til vand varmepumpe med tilskud
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar 17.000 kr. på installation
Spar 17.000 kr. på installation

Få tilskud fra Varmepumpepuljen

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 18. november 2024

Luft til vand varmepumpe: Fordele og ulemper, priser og tilskud

Overvejer du at skifte din nuværende opvarmningsløsning ud med en mere energieffektiv og miljøvenlig mulighed?

En luft til vand varmepumpe er bestemt en løsning, du bør overveje. Disse varmepumper kan ikke kun reducere dine varmeregninger, men også være med til at mindske dit klimaaftryk.

Du kan i denne artikel læse mere om, hvordan luft vand varmepumpe fungerer, priser på luft til vand varmepumper, det høje effektivitetsniveau og yderligere, hvordan varmepumpen kan forbedre dit hjem, og reducere dit klimaaftryk samtidig med, at du sparer penge.

Luft til vand varmepumpe funktion
Søg tilskud til varmepumpe

Varmepumpepuljen er åben. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.

 

Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der også er åben lige nu.

For at få den bedste pris på denne miljøvenlige opvarmningsløsning, bør du altid sammenligne tilbud fra flere installatører. Det kan koste dig masser af timers arbejde, hvor du undersøger og kontakter lokale installatører.

Fremfor at du bruger timer, bør du i stedet lade os gøre det hårde arbejde. Du skal bare udfylde en kort formular, så sætter vi dig i kontakt med lokale installatører, der vil give dig et skræddersyet tilbud, der dækker dine behov.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad er en luft til vand varmepumpe, og hvordan virker den?

Kort fortalt kan en luft til vand varmepumpe udnytte energien fra luften og omdanne den til varme og varmt brugsvand til din bolig. Med denne type varmepumpe får du både varmt vand i radiatorer, i din gulvvarme og din varmtvandsbeholder.

Det er derfor et billigere og mere simpelt alternativ til jordvarme og en bedre totalløsning end en luft til luft varmepumpe.

Med et skifte til en luft til vand varmepumpe opnår du en stor besparelse på din varmeregning. Det er nemlig 50 % billigere end både elradiatorer, gas- og oliefyr.

Har du en bolig med et vandbåret opvarmningssystem, er en luft til vand varmepumpe både en grøn, driftsikker og effektiv varmekilde.

Udskifter du olie-, gasfyr, elvarme eller biokedel, kan du tilmed søge tilskud og dermed få endnu en god grund til at investere i en varmepumpe.

Pris på luft til vand varmepumpe

Husk: Du kan ikke få en endelig pris på luft til vand varmepumpe, før en montør har været ude og se dit hus.

At finde den rette montør kan være en jungle, der findes så mange på markedet. Hvis du hurtigt og nemt vil have et tilbud på installation af luft til vand varmepumpe, så kan du udfylde vores korte formular. Herefter vil du modtage op til 4 tilbud fra autoriserede montører, du skal så bare vælge det tilbud der passer dig bedst.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Pris på luft til vand varmepumper inkl. installation

Prisen på en luft til vand varmepumpe med installation starter fra 100.000 kr. Mange faktorer er afgørende for prisen på varmepumpen, men især størrelsen på dit hus har en stor indflydelse.

Det gør sig typisk gældende, at et stort hus har et stort varmeforbrug, det er typisk lig med en stor varmepumpe og dermed en højere pris. Du kan se den gennemsnitlige pris på luft til vand varmepumpe i skemaet herunder.

Luft til vand varmepumpe priser*
HusarealPris inkl. montage
80 – 140 m2100.000 – 130.000 kr.
140 – 200 m2110.000 – 150.000 kr.
200 – 300 m2140.000 – 170.000 kr.

*Tallene er vejledende gennemsnitspriser fra vores leverandører. Det er muligt, at du vil få andre priser tilbudt. For at få en præcis pris bør du tage kontakt til en installatør. Vær opmærksom på, at den endelige pris først fastsættes, når leverandøren kender til dine behov og dit hus.

Andre faktorer er også afgørende for din luft til vand varmepumpe pris. Det inkludere blandt andet varmepumpens producent og effektivitet.

Luft til vand varmepumpe tilskud

Med en luft til vand varmepumpe, får du en grønnere opvarmningskilde. Det er en energiforbedring til din bolig. Ved energiforbedringer kan du få tilskud fra staten, det gør sig også gældende for en luft til vand varmepumpe.

Bor du udenfor at fjernvarmeområde og skifter du fra et gas- eller oliefyr til en luft til vand varmepumpe, kan du få 13-27.000 kr. i luft til vand varmepumpe tilskud fra Energistyrelsens Varmepumpepulje.

Varmepumpepuljen lukker d. 30. november 2024.

Abonnement eller leasing af luft til vand varmepumpe

Mange energiselskaber tilbyder luft til vand varmepumpe abonnement eller muligheden for leasing af luft til vand varmepumpe. Det fungerer på den måde, at du betaler én gang for selve opsætningen af varmepumpen. Herefter betaler du månedligt både for et abonnement og dit forbrug.

Det er en nem løsning. Hovedsageligt af to årsager.

For det første undgår du en stor investering.

For det andet er al drift og service inkluderet i dit abonnement.

Ulempen er, at du ikke selv ejer varmepumpen. Hvis du en dag skal sælge boligen videre, skal køberen være indstillet på at overtage din leasingaftale. Det kan ende med at gøre det sværere at få solgt boligen.

Vælger du en varmepumpe på abonnement kan du ikke få gavn af tilskud fra Varmepumpepuljen.

Om du helst vil eje eller lease din varmepumpe er i sidste ende op til dig, vælger du at lease så vær altid opmærksom på betingelserne og hvad der følger med i aftalen.

Vi vil altid anbefale at du ejer din luft til vand varmepumpe, det er en høj engangsbetaling, men herefter skal du kun betale for dit forbrug.

Vil du slippe for at bruge tid på at læse abonnementsbetingelser igennem og være usikker på, hvad abonnementet dækker, samt hvad du selv skal sørge for? Så er løsningen at købe en luft til vand varmepumpe.

For at sikre, at du får den bedste pris bør du altid sammenligne flere luft til vand varmepumpe tilbud fra forskellige installatører. Ved hjælp af vores service kan du modtage op til 4 tilbud fra autoriseret installatører i Danmark. Vi har allerede hjulpet næsten 80.000 danskere med en ny grøn energiløsning, vi kan også hjælpe dig.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

Kort fortalt kan man sige, at varmepumpen fungerer som et omvendt køleskab. Varmepumpens eldrevne kompressor omdanner luftens naturlige energi til varme, som du kan bruge i din bolig.

Luft til vand varmepumpen består af to dele: En indedel og en udedel.

Udedelen er en ventilator, som suger luften ind i en varmeveksler. I varmeveksleren er der et kølemiddel. Varmen fra luften får kølemidlet til at fordampe, og dampen føres ind i en kompressor.

Inde i kompressoren bliver dampen endnu varmere, og varmeenergien bliver nu overført til vandet i varmtvandsbeholderen.

Luft til vand varmepumpe
1 2 3 4 5 6

Installation af varmepumpe luft til vand

Du må ikke selv installere luft til vand varmepumpen. Du skal i stedet hyre en professionel VVS-installatør, der er VE-godkendt. Installationen tager typisk et par dage, og du skal regne med at være uden vand og varme i ca. én dag.

installation af varmepumpe

Vi gennemgår herunder kort, hvordan montering af varmepumpe foregår:

  1. Første trin er, at din gamle varmekilde skal fjernes og afinstalleres. Dette trin springes dog over, hvis du bygger nyt hus, eller i stedet for at bruge varmepumpen som totalløsning blot bruger den som supplerende varmekilde.
  2. Herefter forbindes rørene fra luft til vand varmepumpen med husets varmtvandsbeholder, så varmen kan distribueres korrekt.
  3. Til sidst opstilles udedelen af luft vand varmepumpen, og de forskellige rør bliver forbundet med hinanden.

Når installationen af luft til vand varmepumpen er fuldført, skal du huske at melde det til både dit forsikringsselskab og BBR-registret. Ønsker du at søge om tilskud, bør du være opmærksom på, at dette skal gøres, inden du påbegynder installationen.

Luft til vand varmepumpe - spar penge på din opvarming

Luft til vand varmepumpers effektivitet

Når du overvejer en bestemt varmepumpe, bør du først og fremmest kigge på energimærket. Det angiver, hvor effektiv pumpen er under drift, og hvor stort energiudbyttet er.

De varmepumper, som GreenMatch.dk’s partnere tilbyder, er alle mærket med energimærke A, A+ (for separate pumper), A++ eller A+++. Det betyder, at de alle præsterer godt i det kølige, nordiske klima.

Vil du have en bedre forståelse af pumpernes effektivitet, kan du sætte dig ind i COP-, SCOP- og SEER-værdi. Vi gennemgår de tre begreber herunder.

Tryk på værdierne for at folde forklaringen ud.

Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe?

Selvom priserne på el, på nuværende tidspunkt er ret svingende, er det stadig besparende at have en varmepumpe. Skifter du til en luft til vand varmepumpe, kan du typisk spare op til 50 % på din varmeregning.

Hvis du går fra elvarme til varmepumpe, vil dit elforbrug stige, men dine samlede varmeudgifter vil blive langt mindre grundet varmepumpens effektive strømforbrug.

Du har desuden mulighed for at få en reduceret elafgift, hvis din hoved-opvarmningskilde er eldrevet, som en luft til vand varmepumpe jo er.

Det varierer fra varmepumpe til varmepumpe, hvor meget den bruger i strøm. Typisk bruger en varmepumpe mellem 0,5 og 4,5 kWh pr. kvadratmeter for at kunne opvarme din bolig.

For en dansk gennemsnitsbolig på 130m2 vil det svarer til følgende strømforbrug.

Luft til vand varmepumpe strømforbrug
Årligt forbrugForbrug i døgnet (gns.)
5.746 kWh16 kWh

Hvor meget det koster vil afhænge af prisen på strøm og din aftale med dit elselskab.

Du kan bruge Energistyrelsens Energiforbrugsberegner til at få et klart billede af dit eget elforbrug.

Med en effektiv og billig luft til vand varmepumpe, kan du hurtigt begynde at spare på din varmeregning. For at du også kan spare på installationen af varmepumpen anbefaler vi, at du altid sammenligner tilbud fra flere forskellige leverandører, så er du sikker på at du ikke betaler overpris.

At finde de rigtige leverandører til din varmepumpeinstallation kan være noget af en jungle, og du kan nemt ende med at bruge flere timer på at undersøge og indsamle varmepumpe luft til vand tilbud.

Ved at bruge GreenMatch slipper du for selv at træde ind i junglen. Vi har et stort netværk af autoriserede leverandører, som alle kan hjælpe dig. Ved at udfylde vores korte formular, matcher vi dig med op til 4 leverandører, de vil hver give dig deres bedste tilbud, så skal du bare vælge det der passer dig bedst.

Tilbuddene er gratis og uforpligtende, så du har intet at tabe.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe

Fordele og ulemper luft til vand varmepumpe

Selvom fordelene står i kø for at overbevise dig om, at det er en god idé at investere i en luft til vand varmepumpe, er der selvfølgelig også nogle ulemper.

I det følgende opsummerer vi de vigtigste fordele og ulemper, som du skal kende til, når du overvejer at købe en luft/vand varmepumpe.

Fordele ved luft til vand varmepumpe

Selvkørende varmeproduktion

Varmepumpen er selvkørende. Du skal ikke tænke eller huske at påfylde biologiske eller fossile brændsler, som ellers er nødvendigt med et olie- eller pillefyr eksempelvis. Pumpen kører bare helt af sig selv og sørger for, at du har dejlig varme i dit hjem.

Nem betjening

Varmepumpen er nem at betjene, og installatøren vil sørge for at give dig en grundig vejledning i, hvordan den skal indstilles, så du får mest muligt ud af den.

Tilskud til installationen

Det er jo i særdeleshed en økonomisk fordel, at du kan modtage tilskud til at få installeret en luft vand varmepumpe.

Billig energikilde

Luft/vand pumpen er billigere end mange andre varmekilder. Eksempelvis olie og gas, hvor priserne bare stiger og stiger. Selvfølgelig skal du med en varmepumpe stadig betale for elforbruget, men du vil alligevel få en væsentlig besparelse på din varmeregning.

Læs mere om, hvor meget du kan spare hvis du skifter fra el i vores artikel: Besparelse fra gas til varmepumpe.

Høje energipriser gør det endnu mere attraktivt at skifte til varmepumpe

I 2022 ramte både el- og gaspriserne det højeste niveau i mange år. Selvom priserne nu er mere stabile, vil det stadig være dyrere at opvarme ens hjem i 2023 end før energikrisen.

I grafen kan du se, hvor meget priserne er steget på varme, for et dansk hus på 140m2, fra før krisen til nu. Tallene er fra Energistyrelsen.

Så meget er priserne på varme steget

Som grafen viser er opvarmning blevet dyrere uanset opvarmningsform. Kun fjernvarme har holdt det samme prisniveau. Som grafen også viser er prisstigningen for opvarmning med varmepumpe ikke nær så høj som andre opvarmningsformer. Selv før de høje prisstigninger var varmepumpe sammen med fjernvarme den billigste måde at opvarme på.

Effektiv energiproduktion

Pumpen er billig i drift, fordi den er energieffektiv. En varmepumpe bruger meget mindre energi, end den producerer. Den vil faktisk give 2-5 gange så meget energi tilbage i forhold til, hvor meget energi den forbruger.

Luft til vand varmepumpe energieffektivitet

Lang levetid

Luft/vand pumpen har en lang levetid. Det betyder, at selvom det er en stor investering, så har du mange års store besparelser på din varmeregning, før du skal ud og investere i et nyt varmesystem.

Ulemper ved luft til vand varmepumpe

Generende støj

En af de første ulemper man vil komme i tanke om, når snakken falder på varmepumper er nok støjen. For ja, en varmepumpe laver en lyd, når den trækker luften ind i ventilatoren. Producenterne har været opmærksomme på denne gene og har arbejdet på at sænke varmepumpens støjniveau.

Det betyder dog ikke, at varmepumperne endnu er helt lydfrie, og selvom decibelværdien ikke er høj, kan det stadig være generende.

Der er to ting du selv kan gøre for at mindske denne gene mest muligt.

For det første kan du gå efter en lydsvag varmepumpe. Alle pumper skal angive lydniveauet i produktinformationen, så du kan prøve at finde den mest støjsvage model på markedet.

For det andet kan du i samråd med installatøren finde den optimale placering, hvor både du og dine naboer undgår at opholde jer i direkte nærhed af pumpen.

Reduceret effekt ved frostgrader

Varmepumperne på det danske marked er selvfølgelig kvalificerede til at fungere i et koldt, nordisk miljø. Dog falder effektiviteten alligevel, når temperaturen udenfor bliver meget lav. Langt de fleste varmepumpe er dog effektive helt ned til 25 graders frost.

Lav fremløbstemperatur

Varmepumper har en forholdsvis lav fremløbstemperatur på 55 grader, og det kan være en ulempe, hvis dine radiatorer er gamle og ikke formår at opvarme huset under de omstændigheder. Har du til gengæld gulvvarme installeret, passer en lav fremløbstemperatur perfekt.

Hvordan vælger man den rigtige luft til vand varmepumpe?

Det er helt op til dig og dine krav, hvilken luft til vand varmepumpe der er den rigtige for dig. Du kan eksempelvis vælge mellem to forskellige energimærkninger: luft til vand varmepumpe A+++ og luft til vand varmepumpe A++.

Der findes mange modeller indenfor luft til vand varmepumper, og det er derfor typisk ikke et problem at finde en, der lever op til dine specifikke krav, hvad end det er et lavt lydniveau, godt energimærkning, lille størrelse eller høj effekt ved opvarmning med radiator.

Hvis du vil have et samlet overblik over de luft til vand varmepumper det lever op til kravene fra Energistyrelsen og gør sig godt når det kommer til energieffektivitet, kan du finde en oversigt i vores artikel om de bedste luft til vand varmepumper.

Hvilken størrelse luft til vand varmepumpe skal jeg have?

Størrelsen på din luft til vand varmepumpe afhænger af dit forbrug og størrelsen på din bolig. Du kan selv beregne størrelse på luft til vand varmepumpe. Det gør du, ved at gange dit energiforbrug pr. kvm med boligens kvm. Resultatet vil give dig den mængde af kW en varmepumpe skal kunne producere, og dermed den størrelse luft til vand varmepumpe du har brug for.

Det er vigtigt at du får den rigtige størrelse luft til vand varmepumpe, får du en for stor varmepumpe vil den starte og stoppe flere gange. Det påvirker virkningsgraden, og det kan resultere i kortere levetid for varmepumpen.

Får du en for lille luft til vand varmepumpe vil varmepumpen bruge ekstra energi på at opvarme din bolig, og du vil dermed ikke få den samme en besparelse i varmeomkostninger som med en varmepumpe der er dimensioneret korrekt efter dine behov.

Vedligeholdelse af luft til vand varmepumpe

En varmepumpe luft/vand kræver ikke meget vedligeholdelse når den er installeret. Det er dog en god idé at sikre at området omkring varmepumpen er frit, så varmepumpen nemt kan trække luft. Især om vinteren og efteråret bør du holde øje med sne og blade omkring den.

En luft til vand pumpe skal også have et årligt lovpligtigt servicetjek fra en autoriseret installatør. En varmepumpeservice skal sikre at din varmepumpe fungerer som den skal, der vil blandt andet blive kigget på lufttilstrømningen og rense denne, hvis det er nødvendigt.

Med det årlige tjek kan du være sikker på at din varmepumpe har de optimale forhold og ikke arbejder mere end nødvendigt.

Kan jeg få luft til vand varmepumpe installeret?

En vigtig overvejelse før du investerer i en luft vand varmepumpe er selvfølgelig, om din bolig overhovedet er egnet til en luft til vand varmepumpe.

Her er der flere faktorer, der spiller ind. Følg vores liste for at finde ud af, om din bolig er velegnet til en luft til vand varmepumpe.

Du kan altid spørge din installatør til råds før du får installeret din luft til vand varmepumpe. Det handler altid om at få en varmepumpe tilpasset dine unikke behov, på den måde er du sikker på, at du kan få mest ud af din miljøvenlige opvarmning.

For at få den bedste pris bør du altid sammenligne flere tilbud. Via vores service, kan du hurtigt og nemt modtage skræddersyet tilbud på installation af luft til vand varmepumpe. Det vil spare dig for at bruge tid på at lede efter den rette installatør med det rigtige tilbud.

Du skal kun udfylde en kort formular også er du igang.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Luft til vand varmepumpe brands, forhandlere og installatører

Vi samarbejder med en lang række brands, forhandlere og installatører for at kunne give dig den bedste service.

De tilbyder alle kvalitetspumper, som lever op til de gældende standarder og er tilpasset det nordiske klima.

Få tilbud på luft til vand varmepumpe

For at være sikker på, at du får den bedste pris på din luft til vand varmepumpe, anbefales det, at du indhenter og sammenligner flere tilbud fra forskellige installatører. Det har vi gjort til en nem og hurtig process for dig.

Vi synes ikke, at du skal bruge for meget af din tid på at undersøge og finde gode installatører, så vi har gjort det for dig. Ved at udfylde en kort formular, kan du få kontakt til vores store netværk af danske autoriseret installatører, de vil give dig deres bedste tilbud på en luft til vand varmepumpe installation. Du skal herefter bare sammenligne og vælge det tilbud der passer dig bedst.

Du kan forvente at modtage op til 4 tilbud fra installatører. Tilbuddene er gratis og uforpligtende du behøver derfor ikke nødvendigvis at vælge dem du får tilbudt.

Dette er inkluderet, når du får et tilbud på luft til vand varmepumpe

Når du får et tilbud på luft til vand anlæg gennem GreenMatch.dk, er følgende inkluderet i prisen:

  • Installation
  • Selve pumpen
  • Vejledning.

Når du bestiller tilbud gennem GreenMatch.dk, kan du være sikker på, at du ikke bare modtager en luft vand varmepumpe, men også får en kyndig og professionel vejledning igennem installationen og brugen af pumpen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om luft til vand varmepumper