Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Få tilskud fra Varmepumpepuljen
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
Varmepumpepuljen er åben. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.
Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der også er åben lige nu.
En varmepumpe er en af de mest optimale og effektive varmekilder, der findes. Ikke nok med at den kan give dig en betydelig besparelse på din varmeregning, så er den også en bæredygtig løsning, der er skånsom for miljøet.
Med en varmepumpe skal du aldrig bekymre dig om høje olie- og gaspriser, du vil samtidig opleve, hvordan teknologien kan forvandle din opvarmning til en ren og problemfri proces.
Vores artikel vil give dig alle de oplysninger, du har brug for til at træffe det bedste valg. Vi guider dig igennem alt du skal vide om varmepumper og sammenligner dem med alternative opvarmningsmetoder, så du kan vælge rigtigt, hvis du overvejer at investere i grøn opvarmning af dit hjem.
Begynd allerede nu med at spare på din varmeregning!
Bruger du vores service, undgår du selv at skulle bruge timer af din fritid på at finde og kontakte installatører. Alt du skal gøre, er at udfylde en kort formular med enkelte spørgsmål, herefter vil du modtage tilbud fra op til 4 danske installatører, der vil give dig varmepumpe tilbud.
Det tager kun 30 sekunder
Varmepumpen er den tredje mest populære opvarmningsløsning i Danmark, og i 2023 er der 161.242 boliger der bliver opvarmet af en varmepumpe.
En varmepumpe er en grøn og effektiv opvarmningsløsning, der kan opvarme både bolig og brugsvand. Denne løsning omdanner naturlige ressourcer som vand, luft eller varme i jorden til varme der kan bruges i dit hjem.
Med en varmepumpe udnytter du varmen der er i naturen, og har derfor en bæredygtig kilde til varme. Du mindsker dermed din CO2-udledning, da du undgår fossile brændstoffer.
En varmepumpe er et varmeanlæg bestående af tre dele:
Udedelen optager varme fra omgivelserne, det kan både være jord, luft eller vand. Varmen fra omgivelserne får kølemidlet til at koge og fordampe. Dampen komprimeres i kompressoren, hvilket får trykket og temperaturen til at stige. Denne varme afgives inde i indedelen, hvor kølemidlet afkøles og igen bliver til væske, som så løber tilbage til udedelen. Herefter starter processen igen, og sådan kører varmepumpen.
I indedelen overføres varmen til varmefordelingssystemet i boligen. Det kan enten være til et vandbårent system med radiatorer eller gulvvarme, her er der tale om luft til vand varmepumpen eller som ventileret luftvarme, hvorved der er tale om en luft til luft varmepumpe.
For en mere detaljeret gennemgang af varmepumpernes funktion, kan du læse vores artikel: Hvordan virker en varmepumpe?
På det danske marked kan du typisk finde tre typer af varmepumper:
Det er typisk størrelsen på varmepumpen det afgør prisen på din varmepumpe. Da en luft til luft varmepumpe ikke kan opvarme brugsvand vil den typisk være mindre end de andre typer af varmepumper og dermed også have en lavere pris.
Luft til luft varmepumpe pris: 10.000 kr. - 30.000 kr.
Luft til vand varmepumpe pris: 100.000 kr. - 130.000 kr.
Jordvarme pris:
150.000 kr. - 200.000 kr.
I Danmark findes der tre slags luft til vand varmepumper; monoblock, split unit og en samlet enhed. Det er teknikken og antal dele, der gør dem forskellige. En monoblock består af én del, der står udenfor, hvor split unit består af to dele. Begge af disse typer kan du tilkoble en varmtvandsbeholder, så du også kan få varmt brugsvand.
Ved en samlet enhed er varmtvandsbeholderen inkluderet i varmepumpens indedel. Varmepumpe som samlet enhed er den mest populære type i Danmark, da den giver både varme og varmt brugsvand uden så meget arbejde fra din side.
Læs mere om hver type varmepumpe ved at folde den ud.
En monoblock varmepumpe består af én udedel, det betyder at alt teknik og kølemiddel er lokaliseret udenfor, og at varmen bliver ført igennem rør direkte til dine radiatorer eller din gulvvarme. Du kan tilkoble en varmtvandsbeholder til din monoblock varmepumpe og dermed også få varmt brugsvand.
Fordelen ved en monoblock varmepumpe er, at pumpen ikke fylder indenfor.
En split unit varmepumpe består af to dele: en indenfor og en udenfor. Med en indedel kan du tilgå varmepumpen indefra og justere på varmen, du kan samle indedelen med en varmtvandbeholder, hvis du ønsker varmt brugsvand.
Fordelen ved split unit er, at den typisk har en bedre ydeevne.
En varmepumpe som samlet enhed har du en udedel og en samlet indedel, der både giver opvarmning og varmt brugsvand. Det er typisk den løsning de fleste vælger, da det er et komplet varmepumpeanlæg, hvor du ikke behøver at justere. Det fungere meget ligesom, hvis du får installeret fjernvarme
Fordelen ved en samlet enhed er, at det er nemt at bruge og ikke kræver teknisk kunnen.
Prisen på en varmepumpe afhænger af forskellige faktorer, den vigtigste, hvilken type varmepumpe du vil have.
Luft til luft varmepumpe pris ligger typisk mellem 15.000 – 25.000 kr. For en luft til vand varmepumpe og jordvarmeanlæg afhænger prisen typisk af størrelsen på den bolig der skal opvarmes.
I følgende tabel har vi samlet vejledende gennemsnitspriser på luft til vand og jordvarme afhængig af boligstørrelse.
Boligareal | Pris inkl. montering (horisontal jordvarme) | Pris inkl. montering (luft til vand) |
---|---|---|
80 - 140 m2 | 130.000 kr. - 175.000 kr. | 100.000 kr. - 130.000 kr. |
140 - 200 m2 | 140.000 kr. - 185.000 kr. | 110.000 kr. - 150.000 kr. |
200 - 300 m2 | 150.000 kr. - 200.000 kr. | 140.000 kr. - 170.000 kr. |
Disse priser er kun vejledende. Få tilbud fra danske installatører, for at få en præcis pris.
Du kan sagtens købe luft til luft og luft til vand varmepumper online og i byggemarkeder, men du skal være opmærksom på at du ikke selv må stå for montering af varmepumpe. Det skal gøres af en VE-certificeret installatør.
Via forskellige udbydere er det også muligt at få varmepumpe på abonnement. Det er et godt alternativ hvis prisen på varmepumpe er for høj i forhold til dit budget.
Ved køb af et jordvarmeanlæg medfølger installation altid. Det betyder at nedgravning af slanger, installation af varmepumpen samt arbejdet om at forbinde de forskellige dele vil blive udført af installatøren. Typisk vil installationen også inkludere en evt. ansøgning om tilladelse. Det vil typisk være et krav ved vertikal jordvarme.
Om du ønsker en luft til luft, luft til vand eller jordvarmepumpe, så kan vi hjælpe dig med at finde den helt rigtige installatør. De tilbud du modtager via vores installatører vil altid inkludere installation.
Gør brug af vores netværk, så slipper du selv for at bruge timer af din egen tid på at finde den helt rette installatør. Du skal kun udfylde en kort formular, så vil du modtage op til 4 tilbud fra danske installatører.
Klik på knappen, så er du i gang!
Det tager kun 30 sekunder
Det er muligt at få tilskud til varmepumpe. Her i 2023 kan du få økonomisk støtte på tre forskellige måder:
Læs mere herunder om hvilke krav der gælder for de forskellige støtteordninger.
Varmepumpepuljen erstatter den gamle Bygningspulje. Med Varmepumpepuljen får du tilskud til installation af varmepumpe, både luft til vand eller jordvarme. Tilskuddet kommer fra Energistyrelsen, og du skal leve op til enkelte krav for at få gavn af tilskuddet.
For luft til vand varmepumpe kan du få 17.000 kr. i tilskud. For jordvarme kan du få 27.000 kr. i tilskud.
Du søger om tilskuddet før du indgår en aftale med en installatør og får udbetalt det når varmepumpen er blevet installeret.
Med afkoblingsordningen bliver omkostningerne for afkobling fra gasnettet dækket af Evida. Det svarer til omkring 8.000 kr.
Ansøgning via Afkoblingsordningen er først-til-mølle, når der er åben for ansøgning. Næste gang du kan ansøge er i følge Energistyrelsen i starten af 2024.
Ved brug af Afkoblingsordningen og et skift til varmepumpe opnår du store besparelser på din varmeregning.
En anden form for økonomisk støtte er den reduceret elafgift, du kan få når du opvarmer din bolig via el. Den reduceret elafgift er på alt dit forbrug over 4.000 kWh, hvor meget elafgiften vil være på bliver bestemt fra år til år.
Vil du have den reduceret elafgift, skal du huske at registrere din opvarmningsform i BBR og derefter meddele det til dit elselskab.
Den reduceret el-afgift kan du få uafhængig af, hvilken varmepumpe du bruger, så længe den er registreret som primær varmekilde.
Vil du læse om andre tilskud til grønne energiløsninger kan du læse vores guide til tilskud.
Før du køber din varmepumpe kan du have tanken: Hvad koster en varmepumpe i strøm? Det kan være rart at have en idé om, hvordan dine årlige udgifter til varme vil være, når du har fået en varmepumpe.
De årlige omkostninger vil afhænge af dit forbrug. Forbruget afhænger af mange forskellige faktorer, blandt andet størrelsen på dit hus og antal af beboere og den SCOP-værdi som varmepumpen har.
Luft til vand varmepumpe og jordvarme kan opvarme både bolig og brugsvand. I grafikken herunder kan du se, hvor meget du kan forvente at betale årligt ved opvarmning af hus og brugsvand.
Disse beregninger er lavet med en el-pris på 1,86 kr/kWh. Der er mange faktorer der er afgørende for prisen på dit forbrug, men med den høje effektivitet som varmepumper har, vil du typisk opleve en lavere varmeregning, sammenlignet med andre opvarmningsløsninger.
Jordvarme
10.021 kr. om året
Luft til vand
10.975 kr. om året
Luft til luft varmepumpe kan ikke opvarme brugsvand og driftsomkostningerne kan derfor ikke direkte sammenlignes. Driftsomkostningerne for en luft til luft varmepumpe der kun bruges til rumopvarmning vil være omkring 5.956 kr. Vil du sammenligne med de to andre typer varmepumper skal du tilføje din udgift til opvarmning af brugsvand.
Vil du have en varmepumpe der kører på grøn strøm, kan du overveje også at investere i solceller, så sænker du omkostningerne til el i hele din bolig, også for din varmepumpe.
Står du overfor, om du skal vælge fjernvarme eller varmepumpe, vil det hele afhænge af, hvad du prioriterer. Med en varmepumpe er du selv herre over din opvarmning, du ved hvor den kommer fra, men har også selv ansvaret, hvis noget er i stykker.
Med fjernvarme er der tale om en kollektiv varmeløsning, hvor der er flere der får opvarmning samme sted fra. Her er det forsyningsselskabet, der har ansvaret og bestemmer, hvor varmen kommer fra.
Hvilken løsning der er billigst, vil afhænge af dit forbrug, men også, hvilket forsyningsselskab du får din varme fra. Det er fjernvarmeværkerne, der selv bestemmer prisen, derfor kan den være forskellig fra forsyningsselskab til forsyningsselskab.
Har du et gammelt gasfyr, vil du typisk kunne spare op til 50 % af din varmeregning, hvis du skifter til en varmepumpe. Du vil yderligere også undgå udledningen af fossile brændstoffer og med at skifte til varmepumpe være uafhængig af din svingende gaspriser.
Med udgangspunkt i tal fra Forsyningstilsynet, regner vi med en gas pris på 11 kr. pr. m3 gas - denne pris er inkluderet transport, moms og tariffer. En gennemsnitsfamilie bruger i omegnen af 1.654 m3 gas om året. Det giver en årlig udgift på 18.194 kr. Den årlige varmeudgift for varmepumper er udregnet med en elpris på 1,86 kr./kWh.
Type | Årlig varmeudgift | Årlig besparelse |
---|---|---|
Luft/vand | 10.975 kr. | 7.219 kr. |
Jordvarme | 10.021 kr. | 8.173 kr. |
Den udregnet besparelse er lavet på et gennemsnit. Hvad din besparelse vil være når du skifter fra gasfyr til varmepumpe afhænger af din specifikke situation og dit forbrug. Du vil dog typisk opleve en besparelse på mellem 30 og 50 % af din varmeregning.
Har du et gammelt oliefyr, som det er på tide du skifter ud, har du valget mellem en varmepumpe eller fjernvarme. Skifter du til en varmepumpe vil du se en besparelse på helt op til 65 % af din varmeregning.
En gennemsnitlig familie bruger ca. 2.500 liter olie om året. På OK.dk kan vi finde en pris på 17.757 kr. pr. 1.000 liter fyringsolie. Det vil sige, at én liter olie koster 17,7 kr. Det giver dermed en årlig udgift på ca. 44.250 kr.
Laver vi det samme regnestykke som ved gas, ser det sådan her ud:
Type | Årlig varmeudgift | Årlig besparelse |
---|---|---|
Luft/vand | 10.975 kr. | 33.275 kr. |
Jordvarme | 10.021 kr. | 34.229 kr. |
Din reelle besparelse ved varmepumpe vil afhænge af din unikke situation og dit behov. Typisk vil et skifte fra oliefyr til varmepumpe ramme en besparelse på mellem 40 og 65 % af varmeomkostningerne og yderligere undgår du de svingende priser på olie.
Ønsker du en præcis pris på din besparelse bør du tale med en professionel installatør. Du kan her få en idé om din besparelse og hvilken varmepumpe, der passer til dit forbrug. Vi kan via vores service hjælpe dig med at komme i kontakt med op til 4 varmepumpe installatører, der kan give dig et godt tilbud.
Du skal bare udfylde en kort formular, så vil du blive kontaktet. Du slipper altså for selv at skulle bruge timer på at finde og kontakte installatører, der kan hjælpe dig. Vores service er den simple løsning.
Få tilbud i dag.
Det tager kun 30 sekunder
Typisk levetid for varmepumper afhænger af typen af varmepumpe.
Typisk levetid:
Holdbarheden på din varmepumper afhænger i sær af drift og vedligeholdelse. Har din varmepumpe den rigtige størrelse og sørger for du at vedligeholde varmepumpen, bliver holdbarheden forlænget.
Det årlige lovpligtige eftersyn af varmepumpen er med til at sikre, at varmepumpen fungerer som den skal, og du sikre dermed at du vedligeholder din varmepumpe ordentligt, da evt. skader eller problemer vil blive opdaget.
Et varmepumpe service har en gennemsnitspris på 2.500 kr. Når du køber en varmepumpe med installation følger der ofte er serviceaftale med, der indholder et årligt servicetjek.
Fra 1. juli 2024 er det ikke længere et lovpligtigt krav at få et årligt eftersyn på varmepumper med under 3 kg kølemiddel.
Vi anbefaler dog stadig, at du får et årligt servicetjek af din varmepumpe, da du dermed er sikker på, at alt fungerer, og kan nyde din varmepumpe i mange år.
De tre mest populære typer varmepumper i Danmark er: luft til luft varmepumpen, luft til vand varmepumpen og jordvarmepumpen.
Hvilken en af dem, der er en rette for dig, afhænger af din bolig, dit behov og dit budget.
For eksempel kan størrelsen af din bolig have en betydning for, hvilken slags varmepumpe du skal vælge. Læs vores artikler her:
Derudover kan det afhænge af dit udendørsareal, hvorvidt du skal vælge jordvarme eller luft til vand varmepumpe. Har du en stor have kan jordvarme være en rigtig god løsning, da du herved undgår varmepumpe støj og opnår den bedste effekt.
I vores store varmepumpetest kan du læse om de bedste varmepumper, så du kan være sikker på, at du vælger den allerbedste løsning.
Med en investering i en varmepumpe, bør du altid indhente flere tilbud. Ved at indhente flere varmepumpe tilbud, kan du sammenligne priserne fra flere installatører og sikre dig selv mod at betale overpris for din varmepumpe og installation.
Vil du have flere tilbud, bør du tage kontakt til flere installatører, det kan for dig ende med at tage flere timer, som du bruger på research og på at kontakte alle installatørerne. Bruger du vores service sparer du den tid, samtidig med at du stadig sikre dig mod at betale overpris.
Du skal kun udfylde en kort formular - den tager under 1 minut - herefter vil du blive kontaktet af op til 4 forskellige installatører der vil give dig et tilbud på varmepumpe med installation. Installatørerne ved at du sammenligner tilbud, derfor kan du forvente at modtage tilbud med skarpe priser.
Kom i gang i dag!
Det tager kun 30 sekunder
Der findes en varmepumpe til ethvert behov, det vil derfor afhænge af dit specifikke behov, hvilken type varmepumpe der er den bedste. Typisk vil en luft til vand varmepumpe være en rigtig god løsning for de fleste.
Som udgangspunkt kan du spare mellem 30 og 50 % på din varmeregning når du skifter fra gas til varmepumpe. Din præcise besparelse vil afhænge af din bolig og dit forbrug.
Prisen for en varmepumpe med opsætning vil være mellem 10.000 kr. og 200.000 kr. Med luft til luft varmepumpe til en pris på 10.000 kr. – 30.000 kr. og prisen på jordvarme og luft til vand mellem 100.000 kr. og 200.000 kr.
Mængden af strøm en varmepumpe bruger afhænger af typen af varmepumpe og dit forbrug. For luft til vand og jordvarme vil prisen for et forbrug ligge på mellem 10.000 og 11.000 kr. afhængig af elprisen.
For en luft til luft varmepumpe vil det være lavere, på omkring 6.000 kr., en luft til luft varmepumpe opvarmer dog ikke brugsvand, derfor er forbruget lavere.
Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?