Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Sænk din elregning ved at installere solceller
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
Solceller virker ved at omdanne strålingsenergien fra solen til jævnstrøm. Der sker ved at energien skaber spændinger i stoffet silicium, der findes i stort set alle solceller. Denne proces kaldes også den fotovoltaiske effekt.
I den her artikel beskriver vi kort processen, der sker i solceller, når de skaber energi, der kan bruges til opvaskemaskinen og TV’et. Vi gennemgår også de forskellige typer solceller og solcelleanlæg.
Vil du udnytte solens energi med solceller, så kan vi hjælpe dig med at finde den rette installatør til dine behov. Alt du skal gøre er at svare på vores få spørgsmål. Herefter vil du modtage tilbud fra op til 4 forskellige danske installatører. Du slipper altså selv for at bruge timer på at finde og kontakte installatører selv.
De tilbud du modtager via GreenMatch er 100 % gratis og uforpligtende.
Det tager kun 30 sekunder
Solceller laver strøm via den fotovoltaiske effekt. Den fotovoltaiske effekt opstår, når man belyser bestemte kombinationer af stoffer, der skaber en spændingsforskel. Solceller omdanner på den måde lys til energi.
I solceller er der en kombination af 2 lag silicium (N-type og P-type). Imellem de to lag bliver der skabt energi. Her bliver lyset omdannet til jævnstrøm.
I den fotovoltaiske effekt forbliver elektronerne i materialet, som når solceller producerer strøm. I den fotoelektriske effekt bliver elektronerne skubbet ud af materialet. Den fotoelektriske effekt forklarer, at lys ikke kun er bølger, men at lys dannes af små partikler, som kaldes fotoner.
Solenergi kan ikke kun lave strøm, men også varme. Hvordan den proces fungerer, kan du læse mere om i vores artikel: Hvad er solenergi?
Alle typer af solceller fungerer via den fotovoltaiske effekt. Det skyldes, at de tre typer solceller, vi bruger i dag, alle er bygget op af silicium.
Der er enkelte forskelle på de tre typer solceller:
Monokrystallinske solceller er blandt de mest effektive typer solceller. Tyndfilmssolceller er dog rigtig gode i overskyet vejr. Hvilke typer der fungerer bedst i Danmark kan du læse om i vores artikel: Hvilke solceller er bedst i Danmark?
Foruden solceller der skaber elektricitet, så findes der også solvarmeanlæg, der omdanner solens stråler til varme.
Solceller er lavet af glas, aluminium og krystallin. Krystallinen er to typer silicium; n-type silicium og p-type silicium. Det i mellem de to typer silicium at spændingen opstår, når solens stråler rammer solcellen.
Der findes flere forskellige typer solcelleanlæg. Ved hver type solcelleanlæg bliver den producerede strøm sendt igennem en inverter, før du kan bruge strømmen i din bolig.
Med stand alone solceller er du helt afhængig af den energi, dine solceller producerer. Denne slags solcelleanlæg er ikke tilsluttet elnettet, så hvis der ikke er sol, har du ingen strøm.
Denne type solcelleanlæg er en god løsning til kolonihavehuset eller en lystbåd.
Med et nettilsluttet solcelleanlæg vil strømmen solcellerne producere først gå direkte til dit forbrug. Den strøm, du ikke selv bruger, føres ud til det offentlige elnet. Har du en overskudsproduktion, sælger du denne til elnettet.
Med et nettilsluttet solcelleanlæg kan du også hente el fra det offentlige elnet, når dine solceller ikke producerer nok til at dække dit forbrug.
Hvor meget af dit forbrug, solceller kan dække kan du læse mere om i vores artikel: Solcelle beregner.
Et solcelleanlæg med batteri til solceller gør, at du kan lagre din overskudsproduktion, fremfor at sælge det til elnettet. Det betyder, at du med et batteri udnytter den strøm, dine solceller producerer til fulde.
Det betyder, at har du f.eks. solceller og elbil, så kan du lade din bil, selv når solcellerne ikke producerer strøm.
Er et solcelleanlæg med batteri noget for dig, så kan du læse vores artikel "Hvad koster solceller med batteri?", for at læse mere om pris på solcellebatteri.
Når du vælger et solcelleanlæg med batteri, er det vigtigt, at du også vælger en hybridinverter. En hybridinverter, gør det muligt at overfører strøm til dit batteri. En almindelig inverter kan kun overføre strøm til din bolig eller det offentlige elnet.
Et solcelleanlæg med integrerede solceller kan både være nettilsluttet, med batteri eller begge dele. Med solceller integreret i taget slipper du for at installere solcellepaneler oven på dit tag.
Integrerede solceller er typisk monokrystallinske og fungerer stort set som almindelige solpaneler, når det kommer til produktion af energi.
Før du vælger et solcelleanlæg til din bolig, bør du være sikker på, at du kan få installeret solceller. Det kan du læse mere om i vores artikel: Hvad er reglerne for opsætning af solcelleanlæg?
Er du interesseret i at vide svaret til spørgsmålet: Hvad koster solceller? Så kan vi hjælpe dig med at komme i kontakt med en installatør, der kan finde den helt rette pris for solceller til dit hjem. Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du modtage op til 4 tilbud fra danske solcelleinstallatører. Ved at udfylde vores formular slipper du for at bruge timer på at finde og kontakte installatører selv.
Det er nemt og ligetil.
Det tager kun 30 sekunder
Solceller danner strøm, når der opstår en spænding i de silicium lag der er i solceller. Spændingerne laver energi, der bliver til jævnstrøm.
Solceller virker så længe solen er på himlen, selv når det er let overskyet. Om vinteren kan solceller derfor stadig producere strøm, dog i mindre grad end de andre årstider.
Solceller virker bedst, når de er placeret på et sydvendt tag med en hældning på 35-45 grader. Solcellerne skal ikke dækkes af skygger, da det påvirker solcellernes effekt.
Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?