Stokerfyr - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 10. oktober 2023

Stokerfyr

Info om stokerfyr

Sol- og vindenergi får utrolig meget opmærksomhed, når man snakker om grønne metoder til, at få leveret elektricitet til hjemmet. Men når det kommer til opvarmning af din bolig, er der ikke meget, der sammenligner sig, med det miljøvenlige stokerfyr. Brændeovne har længe tilbudt en mulighed for uafhængighed på energiområdet.

De moderne stokerfyr, som man kan købe i dag, befinder sig i en helt anden kategori af "grønne apparater". Dette skyldes stokerfyrets mulighed for renligt, at kunne fyre med vedvarende brændstof.

Vil du vide, hvordan du kan opvarme din bolig med grøn energi? Så kan du læse mere om varmepumper og jordvarme, her kan du blandt andet læse om etablering af jordvarme og jordvarmeboring.

Fordele og ulemper ved et stokerfyr

At have et stokerfyr er både forbundet med en række fordele og ulemper

Fordele:

  • Et stokerfyr kan spare mange boligejere 40-60% på varmeregningen.
  • Et stokerfyr er i mange tilfælde forbundet med højere komfortabilitet end et traditionelt oliefyr eller elvarme.
  • At opvarme med et carbon-neutralt brændstof såsom træpiller, er en bæredygtig løsning, som er bedre for vores økosystem, end brændstoffer som propan, naturgas, olie og el.
  • Træpiller er let tilgængelige, og kan leveres direkte til dit hjem.
  • Træpiller er ikke så pladskrævende, brænder renere og er generelt meget mere praktiske end normalt brænde.
  • Træpillepriserne bliver ikke påvirket af verdensmarkedet, på samme måde som gas og oliepriser gør.

Ulemper:

  • Træpiller er en anelse mere pladskrævende end olie.
  • Stokerfyrets pillebeholder skal fyldes op med træpiller hver uge.
  • Man kan risikere at få købt træpiller af dårlig kvalitet, hvilket medfører mere affald. Køber man dog træpiller af god kvalitet, får man en del mere ud af samme mængde.
  • At have et stokerfyr er forbundet med lidt mere pasning, end ved et olie- eller gasfyr. For at sikre det bedste udbytte af varmen, skal stokerfyret renses ca. en gang om ugen.
  • Et stokerfyr kan godt støje lidt, så man skal helst kunne lukke døren, til rummet hvor stokerfyret står.

Hvilke overvejelser skal du gøre dig, før du køber et stokerfyr?

Når man skal ud og købe et stokerfyr er det vigtigt, at tage stilling til, hvor ofte man vil fylde brændsel i magasinet, og om det skal ske manuelt eller automatisk. Alt efter forskellige faktorer såsom vejr og vind, typen af brændsel osv., vil der normalt skulle fyldes brændsel på to til tre gange om ugen, hvis ikke der automatisk bliver fyldt brændsel på stokerfyret.

Størrelsen på stokerfyret

En anden meget vigtig faktor ved køb af et stokerfyr er, at man ikke må købe sit stokerfyr for stort i forhold til varmebehovet i hjemmet. Dette kan give store problemer, når varmeforbruget er i bund. Stokerfyret har ikke godt af kun, at brænde en lille smule, for ikke at skabe for meget varme. Det er langt bedre, at købe et mindre fyr, der skal arbejde lidt for at skabe den nødvendige varme. 

Reglen er, at man skal gange sit nuværende forbrug af olie med 2,2 for, at finde ud af hvor stort et forbrug man vil have af træpiller. Bruger hjemmet 3.000 liter olie svarer dette til 6.600 kg. træpiller, hvilket svarer til et stokerfyr med en ydelse på 12-15 kw. Dette er det mest "normale" stokerfyr.

Det anbefales, at man køber et stokerfyr, hvor man kan modulere effekten fra, for eksempel, 5 til 20 kw, og man bør generelt vælge den lavest mulige effekt, så stokerfyret kører med så høj virkning som muligt.

Forskellige typer brændsler

Man skal gøre op med sig selv, om man vil have et stokerfyr, som er så let og simpelt at bruge, og som kun er i stand til at fyre med træpiller; eller om man også vil have mulighed for, at fyre med andre former for brændsel. Et stokerfyr kan brænde med mange former for brændsel.

Alternativer til træpiller, er fx træflis, som man selv kan lave. Mindre almindelige former for brændsel, som kan benyttes af et stokerfyr, inkluderer korn, kirsebærsten, olivensten og rapspiller.

At bruge anden form for brændsel end træpiller i sit stokerfyr, kan være billigere, men hvis man ikke besidder den helt store tekniske viden, bør man holde sig til træpiller. Grunden til dette er, at korn, skaller og lignende er et mere vanskeligt og varieret brændsel end træpiller.

Træflis kræver endda specielle fyringsanlæg. Det kan dog sagtens lade sig gøre, man skal bare være forberedt på, at det er en mere besværlig proces end ved brug af træpiller. Det er essentielt, at den brændsel man køber til sit stokerfyr, er af høj kvalitet, da dette giver mindre affald, og man får mere varme i sidste ende.

Placering af stokerfyr

Før man køber et stokerfyr, skal man også have overvejet placeringen af stokerfyret og opbevaringen af træpillerne. Der skal tages højde for, at træpillerne skal kunne opbevares tørt og rent. Bliver træpillerne fugtige, kan det stoppe påfyldningsmekanismen til fyret, og urenheder i form af støv, sand eller lignende, kan give en uren forbrænding.

Hvilket stokerfyr skal du vælge?

For at du skal blive mest tilfreds med dit stokerfyr, er det vigtigt, at du vælger et stokerfyr med høj virkningsgrad og mindst mulig forurening. Et stokerfyr af god kvalitet vil, ligesom andre hårde hvidevarer, være energimærket. Desuden afprøver Teknologisk Institut stokerfyr, og har en oversigt over de godkendte stokerfyr på deres hjemmeside.

I disse test bliver stokerfyret afprøvet i ydelsesområder såsom kw, virkningsgraden, miljøvenligheden samt type af brændsel, der egner sig bedst til at brænde med.

Alle slags stokerfyr kan fyre med træpiller, men det hører til sjældenhederne, at et stokerfyr er velegnet til at fyre med korn. Er et stokerfyr godkendt til korn, vil det som regel også være i stand til at anvende andre typer brændsel som skaller, kerner, frø m.m.

Prisen på et stokerfyr

At købe et stokerfyr, er en stor beslutning, og det er derfor vigtigt, at man får valgt det rigtige. Hvis du mener, at du har behov for hjælp til at finde det stokerfyr, som passer bedst til dine behov, så kan du med rette udfylde kontaktformularen her på siden. Herefter vil vi hjælpe dig med at finde dit nye stokerfyr.