Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Selvom pillefyret, anskaffelsesmæssigt, er blandt de billigste typer af grøn energi, er det ikke ubetydelige summer, man skal af med. Som med så mange andre ting varierer prisen på et pillefyr fra producent til producent, ligesom det også afhænger af, hvilke type man ønsker. Generelt findes der disse to typer af pillefyr:
Forskellen på de to typer er, at træpillefyret kun kan fyre med træpiller, mens stokerfyret også kan fyre med andre materialer. Et pillefyr er et godt alternativ, hvis du vil undgå en omfattende installation som ved f.eks. jordvarme.
Prisen på de billigste modeller ligger mellem 15.000 og 20.000 kr. På markedet findes dog også dyrere alternativer med priser på op til de 50.000 kr., mens de allerdyreste koster i omegnen af 80.000-90.000 kroner. Når du undersøger markedet, skal du være opmærksom på, at leverandørernes pris kan være både med og uden moms, ligesom at prisen også kan være uden eller inklusiv montage.
De seneste år har der været enormt fokus på miljøet. Det er nok blevet sådan, fordi politikerne verden over konstant taler om, at vi skal være miljøbevidste. Et andet aspekt af de seneste års miljøbevidsthed er, at danskerne har fået øjnene op for de besparelser på varmeregningen, der er forbundet med den grønne energi.
Mange vælger specielt at skifte deres gamle oliefyr eller naturgasfyr ud med et pillefyr. Dette skyldes, at man opnår betydelige besparelser på varmeregningen, og samtidig er god mod naturen.
OBS - det er ikke længere muligt at modtage energitilskud til pillefyr.
Som udgangspunkt afhænger prisen på et pillefyr af følgende faktorer:
Ovenstående punkter er det vigtigste faktorer, der afgør prisen på et pillefyr. Udover disse, kan prisen ogs¨variere efter kvalitet på pillefyret. Tykkelsen på stålpladerne er typisk et pejlemærke for pillefyrets kvalitet. Jo tykkere stålpladerne er, jo længere levetid har pillefyret, og jo længere tid går der, før du skal foretage en ny investering. En anden faktor, der forlænger levetiden, er pillefyrets vægt. Jo tungere jo bedre.
Der kan også være store forskelle i kvaliteten fra leverandør til leverandør. Hos nogle leverandører er det sådan, at der ved køb af et pillefyr, følger serviceaftaler og reservedelsgarantier med, der således gør prisen dyrere. Det er derfor vigtigt at forstå, at den billigste løsning på sigt, ikke altid er det på den længere bane.
En anden vigtig faktor, der afgør prisen, er fyrets ydeevne. De billigste pillefyr har en ydeevne på 10 kW. Hvor høj en ydeevne pillefyret skal have, afhænger af hvor stor din bolig er, og om dine kvadratmeter er fordelt på flere plan. Er dit hus i flere plan, er behovet for ydeevne mindre, da varmen stiger til vejrs i huset. Dit behov for ydeevne kan også varierer efter, om du ønsker at pillefyret skal opvarme hele dit hus eller blot enkelte rum.
For at du kan få det helt rigtige tilbud på et træpillefyr, skal du tagestilling til, om du behøver et klassisk træpillefyr, hvor indkøbsprisen er lav og, hvor der må forventes en del arbejde med rensning og vedligeholdelse. Eller om det det vil være bedre for dig med et fuldautomatisk træpillefyr, hvor indkøbsprisen er noget højere til gengæld for en høj komfort og en vedvarende høj virkningsgrad.
En af grundene til, at det er blevet så attraktivt at erhverve sig et pillefyr er, at der er store besparelser forbundet med det. Skifter du fra et oliefyr eller naturgasfyr til et pillefyr, vil du faktisk kunne skære op til halvdelen af din varmeregning. Typisk vil investeringen være tjent hjem efter to til fire år.
Hvis du har et ældre pillefyr, kan der også opnås besparelser på varmeregningen ved at skifte til et nyt, idét de nyere modeller har en bedre virkningsgrad. Naturligvis vil besparelsen ikke være lige så stor som ved skift fra oliefyr eller naturgasfyr, men tilbagebetalingstiden er dog stadig attraktiv.
Et pillefyr kan sammenlignes lidt med de gamle brændeovne og oliefyr. Pillefyret fyrer dog med piller i stedet for brænde og olie. Pillefyret fyrer oftest med træpiller, men kan også, afhængig af typen, anvende andre materialer.
Har du på nuværende tidspunkt et olie - eller naturgasfyr, kan der være store besparelser på din varmeregning, og du vil kunne skåne naturen for meget ballast. Det er alt i alt en win-win situation at investere i et pillefyr.
Et pillefyr består af tre elementer:
Pillefyret fungerer således, at man påfylder træpillerne i magasinet, der automatisk overfører pillerne til brænderen. Luften til forbrændingen kommer fra en indbygget blæser. Dette kan du sammenligne med, når du puster til et bål, for at få gang i det.
Pillefyret styres nemt og enkelt, og jo mere moderne pillefyret er, desto mere teknologisk bliver styrepanelet. Det bliver mere og mere almindeligt, at du kan styre dit pillefyr fra computeren og mobilen.
Flere faktorer afgør, hvor meget du kan spare ved at anvende et pillefyr. En god tommelfingerregel er dog, at du med et pillefyr kan spare mindst 50 % på varmeregningen. Dette skyldes, at træpillerne er langt billigere end olie og brænde i forhold til den energi, de genererer.
Udover dette, er et nyt pillefyr også langt mere effektivt end et gammelt oliefyr, og kan således generere mere varme med et mindre forbrug end et oliefyr. Dertil skal det også bemærkes, at selvom du i dag har et pillefyr, kan der godt laves besparelser på varmeregningen med et nyt pillefyr. Dette skyldes igen den forbedrede effektivitet.
Hvis man sammenligner priserne på brændslen på et pillefyr og et oliefyr, skal det bemærkes, at der, for at yde samme niveau energi, går cirka to kilo træpiller til at erstatte en liter fyringsolie. Skifter du dit oliefyr ud med et nyt pillefyr, kan du for derfor tage udgangspunkt i dette regnestykke*:
Med udgangspunkt i dette regnestykke, får du altså træpillerne til pillefyret til en tredjedel af prisen sammenlignet med fyringsolie. Det skal bemærkes, at oliepriserne svinger meget. Besparelsen kan ydermere variere efter pillefyrets virkningsgrad og træpillernes kvalitet.
Den store besparelse gør også, at tilbagebetalingstiden bliver meget kort. Typisk varer det to til fire år, før pillefyret har tjent sig selv hjem. Herefter er det blot penge direkte ned i lommen.
Virkningsgraden betyder, hvor stor en del af brændslet, der bliver brændt. Som udgangspunkt giver et kilo træpiller 5 kWh hvis virkningsgraden er 100 %. Virkningsgraden på et nyt moderne pillefyr ligger dog på cirka 90 %, hvilket altså betyder, at pillefyret kan generere 4,5 kWh i gennemsnit om året. Virkningsgraden på pillefyret bestemmes af kvaliteten af træpillerne, samt vedligeholdelse og kvalitet af pillefyret.
Du skal først og fremmest være klar over, at du skal påfylde brændsel på pillefyret oftere end med et oliefyr. Yderligere vedligeholdelse afhænger af kvaliteten af pillefyret. Nogle pillefyr har hjælpeprogrammer til at vedligeholde, for eksempel fjernelse af aske.
Udover dette, bør du tænke over følgende ting, når du overvejer at investere i et pillefyr:
Det er vigtigt, at du ved, hvor stort et varmebehov, du har. Du bør nemlig ikke vælge et pillefyr med for lille en ydelse. Spørg en fagmand til råds om varmebehovet, når du kigger på pillefyr. I forhold til behovet, er det samtidigt vigtigt, at du overvejer, om pillefyret skal opvarme hele huset, eller blot enkelte rum. Er det blot enkelte rum, kan du nøjes med et pillefyr med en mindre ydelse, end hvis det skal opvarme hele din bolig.
Da pillefyret er el-drevet, er det vigtigt, at du vælger et energiklasse A pillefyr. Dels for at gøre pillefyret så besparende som muligt, dels for at skåne miljøet.
Når du vælger dit pillefyr, skal du altid tage i betragtning, hvor pillefyret placeres henne i din bolig. Dette skyldes, at pillefyret kan være støjende, og det vil derfor anbefales at vælge et lavt støjende pillefyr, hvis det skal stå tæt på stuen eller soveværelset.
Med et pillefyr undgår man naturligvis ikke en vis brandrisiko. Derfor skal pillefyret placeres i et rum, der er brandsikret. Ydermere skal din skorsten være egnet til pillefyr. Du kan få både skorstenen og brandsikkerheden tjekket af din skorstensfejer.
Kvaliteten af pillefyret er naturligvis også en vigtig faktor. Som med så mange andre ting, afhænger prisen af kvaliteten. Det kan dog være en god idé at vælge et pillefyr med høj kvalitet, selvom det er dyrere. På længere sigt kan det nemlig vise sig, at pillefyret skal bruge mindre service og vedligeholdelse, og dermed bliver billigere på i den lange ende.
Et pillefyr med høj kvalitet er ofte kendetegnet ved tykkelsen af kedlens stålplader. Jo tykkere stålplader, jo bedre kvalitet har pillefyret, fordi kedlen opslides langsommere. Vægten er normalt også et godt pejlemærke for kvaliteten af pillefyret. Vælg derfor et så tungt pillefyr som muligt, og med minimum 5 millimeter tykke stålplader
Kvaliteten i dit køb af pillefyr kan også bestå af diverse reservedels - og servicegarantier hos leverandøren. Det kan sagtens betale sig at vælge en leverandør, der tilbyder reservedelsgaranti til dit pillefyr, hvilket betyder, at reservedelene er gratis, når du har brug for dem. Denne garanti varer typisk i 20 år.
Dit pillefyrs effekt afhænger af kvaliteten af træpillerne. Træpillerne består af sammenpresset savsmuld, og er typisk 6-8 millimeter i diameter, mens længden varierer.
De bedste træpiller er fremstillet i rent træ, og disse forbrænder med en askemængde på 0,5 procent. Det kan godt betale sig at købe dyrere træpiller, fordi pillefyrets virkningsgrad øges. Og jo højere virkningsgrad, jo større besparelse. Har du mulighed for at købe store mængder piller hjem ad gangen, vil det gøre enhedsprisen på pillerne billigere. Det er her vigtigt, at træpillerne opbevares tørt, da de smuldrer ved fugt, og dermed bliver uanvendelige
Den mest iøjnefaldende fordel ved et pillefyr er naturligvis den store besparelse, du kan gøre på din varmeregning. Udover det, er der også følgende fordele ved pillefyret:
Du skåner miljøet for rigtig meget forurening, da pillefyret brænder pillerne næsten fuldstændigt af. Dette gælder også de gasser, som opstår under selve brændingen. I teknisk tale hedder det Pyrolytisk afbrændning. I forhold til CO2 er pillefyret også en solid løsning, fordi træpillerne er CO2-neutrale. Det betyder, at du ikke bidrager til drivhuseffekten, når du anvender pillefyret.
Der figurerer også nogle få begrænsninger ved anvendelse af pillefyr. Begrænsningerne består i, at du skal påregne mere vedligeholdelse og tid til påfyldning med et pillefyr sammenlignet med et oliefyr. Påfyldning skal ske oftere i et pillefyr sammenlignet med et oliefyr. For at få den bedste effekt af pillefyret, bør du rense det en gang om ugen, hvilket er oftere end med et oliefyr.
Et pillefyr kræver mere plads end et oliefyr. Dette skyldes dels størrelsen af fyret, men også, at der skal være plads til store partier træpiller. Da det kan svine en del i form af aske, når du skal rense pillefyret, er det en god idé at installere pillefyret et sted, der er tolerant overfor snavs. Det kan for eksempel være i garagen
Rent teknisk, er der ikke den store forskel på at installere et pillefyr sammenlignet med oliefyr. Det kræver blot, at skorstenen er velegnet til pillefyret. Ved valg af installatør, bør du vælge en, der står på den såkaldte Kvalitetssikringsordning (KSO). En installatør herfra kan installere pillefyret ansvarligt, og der følger ofte serviceordninger med.
Du kan læse mere om KSO-ordningen her: KSO-Ordning.
Hvis du har besluttet dig for at investere i et pillefyr, er det vigtigt at få tilbud fra flere leverandører. Dette gør, at du kan få tilbudt forskellige løsninger på dine varmebehov og sikrer samtidig, at du får den rette type til den rigtige pris. Når du kigger markedet igennem skal du være opmærksom på, at priserne kan være både inklusiv og eksklusiv moms samt med og uden installation.
Hvis tanken om et pillefyr virker attraktiv, kan du med rette udfylde kontaktformularen her på siden. Derefter bliver du kontaktet af op til 4 forskellige leverandører - det er 100 % gratis og uforpligtende.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?