SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere jordvarme

Answer these simple questions and we will find you the BEST prices

Which type of solar quotes do you need?

1
2
3
4
5
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 20. december 2024

Geotermisk varme

Hvad er geotermisk varme?

Først og fremmest er det ikke muligt for private, at benytte sig af geotermisk varme. Det er dog muligt, at udvinde den energi der er lagret i jorden via et jordvarmeanlæg. Søger du et jordvarmeanlæg, som i høj grad minder om geotermisk varme kan du benytte dig af vores kontaktformular og modtage op til fire gratis og uforpligtende tilbud på jordvarme.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Når man undersøger markedet for grøn energi støder man tit på mange nye udtryk, et af dem er geotermisk varme. Denne side vil forklare hvad geotermisk varme er og hvordan det fungere.

Læs mere om jordvarme på vores side: Jordvarme pris

Søg tilskud til varmepumpe

Varmepumpepuljen er planlagt til at åbne d. 25. februar 2025. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.

 

Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der åbner d. 19. februar 2025.

Geotermisk varme, hvor kommer det fra?

Geotermisk _varme _jordens _kerne

For at forstå hvad geotermisk varme er, så er det først og fremmest nødvendigt at vide hvordan planeten, jorden, er opbygget. De indereste kerner af jorden er lavet af metal, som er delvist flydende og delvist solidt. Dette metal har en temperatur på mellem 3.3300 og 4.000 grader.

I Danmark, stiger temperaturen med 25-30 grader pr. kilometer man går ned i jorden, i gennemsnit. Der findes dog andre steder i verdenen, hvor varmen fra jordens kerne ligger meget tættere på overfladen, dette kan være områder hvor der er mange gejsere og varme kilder/floder.

Geotermisk varme, hvordan?

For at kunne udnytte den varme som findes i jorden bliver der boret rør ned i jorden, hvor man henter enten varmt vand eller damp, som findes i visse lag af jorden. I Danmark går man ned til dybder mellem 800 og 2.500 meter for at hente vand og damp. For at komme derned kræves et maskineri, som er lidt større end hvad typisk anbefales til privatpersoner, både prismæssigt og rent fysisk størrelsesmæssigt. Privatpersoner bruger i stedet alternativet som er et jordvarmeanlæg.

Alternativer til geotermisk varme

Et jordvarmeanlæg minder utroligt meget om de anlæg, som anvendes til at udvinde den geotermiske varme i jorden, men de adskiller sig alligevel fra hinanden. Den store forskel mellem de to grønne energiformer, er hvor den varme de indsamler kommer fra. Et jordvarmeanlæg har jordvarmerør liggende i ca. en meters dybde, hvor frostvæske cirkulere rundt og indsamler den solvarme som er lagret i jorden. Væsken når ind til en varmepumpe hvor den bliver fordampet og kondenseret og derefter afgiver varme til ens bolig.

Et geotermisk jordvarmeanlæg henter som allerede beskrevet vand eller damp fra klodens kerne. Vandet er enten varmt eller fordampet, grundet varmen fra jordens kerne. Hvis det er fordampet bliver det ført op i en turbine og videre igennem en generator som producere elektricitet. Hvis vandet stadigvæk er flydende bliver det pumpet op i en tank, hvor det fordamper, derefter føres det igennem en turbine og igen videre til en generator, som producerer elektricitet.

Elektricitet eller varme?

En anden forskel udover anskaffelsespris og størrelse på anlægget, er altså også at et anlæg som udnytter geotermisk varme fokusere på at omdanne varmen til elektricitet hvor et jordvarmeanlæg fokusere på at videreføre varmen til boligen.

Hvis du er interesseret i grønt og bæredygtigt elektricitet kan du læse meget mere om dette på vores side om solenergi.

Typiske spørgsmål om geotermisk varme

Geotermisk varme er stadigvæk, for den brede befolkning, et relativt nyt emne og der er mange som har spørgsmål om hvad det er også hvordan det fungere, her har vi prøvet at simplificere nogle af de hyppigste spørgsmål.

Findes der geotermisk varme i Danmark?

Ja, der findes i Danmark flere geotermiske varmeanlæg og undergrunden i Danmark er også egnet til at bruges geotermisk varme. Dog ikke i samme grad som fx Island, der med sine mange vulkaner og gejsere har varmen meget tættere på overfladen og derfor mere tilgængelig.

Hvor kommer varmen fra?

Varmen kommer fra jordens kerne, som varmer beholdninger af vand op. I Danmark pumper vi vand og damp op fra mellem 800 og 2.500 meters dybde.

Producerer geotermisk varme elektricitet eller varme?

Man henter varmt vand eller damp op fra undergrunden, som ved at blive kørt igennem en generator, producerer elektricitet. Hvis man er interesseret i varme, er jordvarmeanlæg et godt alternativ.

Jordvarme _jordvarmerør

Kan jeg få geotermisk varme?

I Danmark kan du som privatkunde ikke umiddelbart få et geotermisk varmeanlæg etableret. Dog kan du få et jordvarmeanlæg som i princippet gør det samme, når jordvarmeslanger henter varme fra jorden. Jordvarmeanlægget bruges dog til at producere varme, ikke elektricitet.  

Jordvarmeanlæg - Hvordan?

Hvis det private alternativ til geotermisk varme, jordvarmeanlæg, lyder tillokkende kan du naturligvis også læse meget mere om dette her på siden, du kan blandt andet læse om jordvarmepumpe pris og regler for jordvarme. Du har også mulighed for at indhente tilbud fra op til fire forskellige autoriserede jordvarmeanlægs-udbydere, som kan tilbyde en løsning passende til dig og dit hjem.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris