SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 1. oktober 2024

Varmepumpe vs gasfyr: Hvad skal du vælge i 2024?

Gasfyr eller varmepumpe
  • Et gasfyr giver en langt højere CO2-udledning sammenlignet med varmepumpe
  • Installationsomkostningerne er lige nu meget lave for et gasfyr
  • Så hvad skal du vælge: gasfyr eller varmepumpe?

Er du på udkig efter et grønt alternativ til gasfyr, så er en varmepumpe den helt rette løsning. En varmepumpe kan give dig samme varmekvalitet som et gasfyr, men typisk til færre penge og mere miljøvenligt.

Synger dit gamle gasfyr alligevel på sidste vers er en varmepumpe en rigtig god løsning til din fremtidige opvarmning. Med mulighed for at få tilskud til varmepumpe, og ikke mindst afkobling fra gasnettet, er der flere økonomiske grunde til at vælge en varmepumpe til og gasfyret fra.

Stadig usikker på, hvad en varmepumpe er? Læs vores artikel: Hvad er en luft til vand varmepumpe?

Ønsker du hurtigt og nemt tilbud på varmepumpe, så lad os hjælpe dig!

Bruger du GreenMatch, udfylder du en kort formular, den tager 30 sekunder, herefter vil du modtage op til 4 tilbud fra danske autoriserede installatører. Du slipper altså for at bruge timer af din fritid på at finde og kontakte installatører selv, vi gør det for dig!

Lad os hjælpe dig i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Skal du vælge varmepumpe eller gasfyr?

Varmepumpe og gasfyr er blandt de mest populære opvarmningsløsninger og med god grund. Begge typer opvarmning, giver stabil opvarmning hele året uden du selv skal gøre særlig meget.

Hvilken en løsning der er bedst for dig, afhænger af dit behov og dine prioriteter.

Varmepumpe kan du få i tre typer; luft til luft, luft til vand og jordvarme. Alle tre typer varme der findes naturligt i enten luften eller jorden til at opvarme din bolig, altså uden brug af fossile brændstoffer.

Du kan få tilskud til varmepumpe, når du køber luft til vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg. Når du opvarmer med varmepumpe kan du også få reduceret elafgift på alt forbrug over 4.000 kWh.

Gasfyret er en kendt opvarmningsform, brugt i mange danske hjem. Udledning af gas er dog en af de store syndere når det kommer til klimaforandringer, derfor er det også et mål at gas skal udfases fuldstændig i Danmark i 2035. Det betyder at du ikke kan få gasfyr i nybyggeri, men har du et gammelt gasfyr kan du stadig erstatte det med et nyt.

At købe et gasfyr er billigere end at købe en varmepumpe. Gasfyret kan tænkes som en billig her og nu løsning, mens varmepumpen er en løsning for nu og fremtiden.

Sammenligning af gasfyr og varmepumpe

For at du skal tage det helt rette valg, kan du i skemaet se en direkte sammenligning af gasfyr og varmepumpe. Vi har lavet sammenligningen på flere forskellige parametre, alle der kan have betydning for om de vælger det ene frem for det andet.

Varmepumpe vs gasfyr
SpecifikationerGasfyrVarmepumpe
Pris30.000 kr. - 40.000 kr. 140.000 kr. - 210.000 kr. 
Effekt2-28 kW3-20 kW
Effektivitet80-85 %300-400 %
CO2-udledning*3.359 kg626 kg
LevetidCa. 18 år15-20 år
Årlige omkostninger**16.410 kr4.821 kr. -6.658 kr. 
*CO2-udledning er udregnet ud fra 1.500 m3 gas og det tilsvarende forbrug for varmepumpe.
** Gaspris: 9,48 kr/m3, elpris: 2,08 kr/kWh. Kilde: Bolius

Til sammenligningen har vi samlet både jordvarme og luft til vand varmepumpe under varmepumpe. Derfor er der så stort et spænd på blandt andet pris og årlige omkostninger. Om jordvarme eller luft til vand varmepumpe er den bedste løsning for dig, afhænger af dine behov og dit budget. Jordvarme er typisk en dyrere løsning, men er også mere effektiv, da den oftest har en højere SCOP værdi.

Varmepumpe eller gasfyr: Hvad kan bedst betale sig?

Hvilken en opvarmningsløsning der bedst kan betale sig er op til hvad du prioriterer. Varmepumper har væsentlige lavere årlige omkostninger sammenlignet med gasfyr.

Gasfyr har dog en lavere pris, så lige nu og her, vil et gasfyr være det billigste, men ser du på længere sigt, vil varmepumpe typisk være den billigste løsning.

årlig pris for gasfyr og varmepumpe

De laveste årlige omkostninger får du ved et jordvarmeanlæg, mens du får de højeste ved gas. Sådan ser det ud lige nu (september 2024), men de årlige omkostninger afhænger altid af de aktuelle priser på henholdsvis gas og el. Disse priser ændrer sig hele tiden, derfor kan differencen på de årlige omkostninger også være mindre, men den kan også være større.

Typisk vil varmepumper dog altid have lavere omkostninger sammenlignet med gas.

Du kan også kombinere dit gasfyr med en varmepumpe. Det kan f.eks. være en god ide, hvis du ønsker opvarmning i din garage. Det kan du læse mere om i vores artikel: Varmepumpe garage.

Besparelse fra gas til varmepumpe

Har du allerede et gasfyr, men ønsker en mere miljøvenlig løsning, vil et skifte til en varmepumpe helt sikkert være det rigtige valg, det vil være op til dig og dit behov om det er luft til vand varmepumpe eller jordvarme der er det rigtige valg.

Vi tager udgangspunkt i et 130 m2 hus, der årligt bruger 1.654 m3 gas, til en gaspris på 9,48 kr/m3. De årlige omkostninger til gas ender på 16.410 kr.

Besparelse ved skift fra gas til jordvarme
Type af opvarmningÅrlig besparelse
Jordvarme med radiatorer (6.079 kr.)10.331 kr.
Jordvarme med gulvvarme (4.821 kr.)11.589 kr. 

Du vil opnå den højeste årlige besparelse med jordvarme, men også ved en luft til vand varmepumpe vil der være en årlig besparelse sammenlignet med gasfyr.

Besparelse ved skift fra gas til luft til vand varmepumpe
Type af opvarmningÅrlig besparelse
Luft til vand med radiatorer (6.658 kr.)9.752 kr.
Luft til vand med gulvvarme (5.179 kr.)11.231 kr. 

Selvom luft til vand varmepumpe pris og pris på jordvarme er højere end prisen på et gasfyr, så kan du få tilskud, via Varmepumpepuljen og få reduceret elafgift på alt dit forbrug over 4.000 kWh.

Din besparelse vil altid afhænge af dit forbrug og vil derfor måske ikke være det samme om vi har udregnet. For en nærmere gennemgang af hvordan strømforbruget er for en luft til vand varmepumpe, kan du læse mere i vores artikel: Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Skift fra gas til varmepumpe

Har du et gammelt gasfyr, så er det måske på tide at skifte det ud med at grønnere alternativ, som en varmepumpe.

Når du køber en ny varmepumpe, bør du altid indhente flere tilbud fra flere installatører, så du kan være sikker på, at du får den bedste pris. Går du selv ud for at finde installatører, kan du ende med at bruge flere timer på at få flere tilbud.

Bruger du GreenMatch, kan du spare dig selv for den tid, da du kun skal bruge 30 sekunder på at udfylde vores formular. Herefter vil du modtage op til 4 tilbud fra danske autoriserede installatører.

Kom i gang allerede i dag!

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål om gasfyr vs. varmepumpe