SPAR hundredevis af kroner om året på din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Answer these simple questions and we will find you the BEST prices

Which type of solar quotes do you need?

1
2
3
4
5
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar timer på at finde en installatør
Spar timer på at finde en installatør

Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud

Spar op til 6777 kr. om året
Spar op til 6777 kr. om året

Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe

Red planeten
Red planeten

Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 10. juli 2024

Fjernvarme eller varmepumpe: hvad er bedst?

Varmepumpe og fjernvarme - alt du skal vide

Det kan være svært at vælge mellem fjernvarme og varmepumpe som din opvarmningsform, men husk på, at begge muligheder er bæredygtige og omkostningseffektive valg, der kan medvirke til at reducere din CO2-udledning. Hvor fantastisk er det ikke at vide, at du kan træffe en beslutning, som er god for både dig og miljøet?

Tag dig tid til at undersøge disse muligheder og rådfør dig altid med en ekspert, hvis du er i tvivl. Husk på, at små valg kan føre til store forandringer, og at du kan være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid.

Læs videre her i indlægget for at lære alt om b.la. fjernvarme og fjernvarmepriser. Vi giver dig også en sammenligning af de to løsninger, så du kan vælge hvilken løsning der er den bedste for dig.

Ønsker du en varmepumpe til at opvarme dit hjem på en mere bæredygtig måde, så lad os hjælpe dig! Vi kan spare dig for al den tid du ellers vil bruge på at finde den helt rigtige varmepumpeinstallatør.

Via vores store netværk kan du hurtigt og nemt modtage tilbud fra op til 4 autoriserede installatører. Du skal bare svare på et par korte spørgsmål også er du i gang.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad er fjernvarme?

Fjernvarme er et enten regionalt eller lokalt varmedistributionssystem, der distribuerer varme over større afstande - heraf navnet “fjern”. I Danmark produceres varmen ofte sammen med elproduktionen eller ved afbrænding af fossile brændstoffer, halm eller affald fra industrien. Fjernvarme er en stabil opvarmningskilde med få til ingen udsving i driften.

Fjernvarme falder ind under kategorien kollektiv varmeforsyning, da man er flere samlet om at få denne form for varme. Alle former for kollektiv varmeforsyning er reguleret i Varmeforsyningsloven.
64 % af danskerne er allerede en del det danske fjernvarmenetværk, det er dermed den mest udbredte opvarmningsform i Danmark.

Hvordan virker fjernvarme?

Fjernvarme fungerer med et simpelt princip et cirkulært lukket system. I systemet bliver det varme vand fra varmeværket sendt ud til forbrugerne, der bruger det til opvarmning af hjemmet. Derefter bliver det afkølede vand sendt retur til værket, hvor det igen bliver genopvarmet.

Det er ledningsnettet, som er begravet i den danske undergrund, der leder vandet frem og tilbage mellem fjernvarmeværket og danskernes boliger. I alt er der begravet 60.000 km fjernvarmerør fordelt rundt i hele Danmark.

Hvordan virker fjernvarme

Hvordan virker en varmeveksler?

En varmeveksler varmer det vand der kommer fra fjernvarmeanlægget. Herefter sendes det opvarmede vand ud gennem radiatorerne. En varmeveksler er et alternativ til en varmtvandsbeholder, og opvarmer først vandet når du skal bruge det.

Dermed kan du spare op til 40 % på dit energiforbrug med en varmeveksler sammenlignet med en varmtvandsbeholder.

En varmeveksler er kun relevant for dig, hvis du har indirekte fjernvarme. Har du direkte fjernvarme bliver vandet fra fjernvarmeanlægget ført direkte ind i dine radiatorer eller gulvvarme.

Med direkte fjernvarme skal du ikke investere i en varmeveksler og cirkulationspumpe. I Danmark bliver 60 % af fjernvarmen leveret som direkte fjernvarme.

Hvad er bedst fjernvarme eller varmepumpe?

Fjernvarme og varmepumpe har mange af de samme fordele, når det kommer til forbrugspris og miljøbelastning. Specifikt hvad der er bedst kommer helt an på hvilket område du bor i og om hvorvidt der f.eks. er tilslutningspligt i dit område.

Fjernvarme er som nævnt en kollektiv varmeforsyning, det er også en løsning der bliver “produceret” fjernt fra dig som forbruger. Med en varmepumpe har du din egen individuelle løsning og din varme kommer direkte fra luften eller jorden i din have.

Svaret på om fjernvarme eller varmepumpe er den bedste løsning kommer derfor an på mange faktorer og hvad du prioriterer ved din opvarmningsform.

Hvad koster fjernvarme?

Prisen for fjernvarme afhænger af det fjernvarmeselskab du bliver en del af. Det gør sig gældende for både forbrugsprisen og fjernvarmeinstallation prisen.

Hvis du skal have fjernvarme, består installationen af flere forskellige dele. Den væsentligste udgift er fjernvarmeanlægget. Et fjernvarmeanlæg varierer i pris og afhænger også af størrelsen på din bolig. Prisen på et fjernvarmeanlæg ligger mellem 10.000 og 40.000 kr.

Foruden selve fjernvarmeanlægget er nedgravning af fjernvarmerør også en væsentlig udgift, hvis du skal have installeret fjernvarme. Typisk kan du få et tilbud på fjernvarme installation, hvis der foregår en større etablering i dit område.

Skal der kun udgraves til dig, vil det koste dig omkring 10.000 kr. Igen afhænger den specifikke pris af fjernvarmeselskabet, og hvor meget rørlægning der er brug for.

Ved nogle selskaber kan du selv stå for at grave jorden op. Der er dog specielle krav til, hvor og hvordan opgravningen skal være. Du kan læse mere om denne mulighed hos dit selskab.

Prisen for dit forbrug med fjernvarme afhænger af den pris dit fjernvarmeselskab har sat, denne pris kan variere meget fra selskab til selskab.

I tabellen kan du se de 5 billigste og 5 dyreste forsyningsselskaber i Danmark. Priserne er fastsat i januar 2024. Prisen er udregnet ud fra et hus på 130 kvm med et årligt varmeforbrug på 18,1 MWh.

Billigste og dyreste forsyningsselskab i 2023
Billigste forsyningsselskabDyreste forsyningsselskab
Hvide Sande Fjernvarme - 6.271 kr.Aalborg Bygas A/S - 43.999 kr.
Harboøre Varmeværk A.M.B.A - 7.703 kr.Vejby-Tisvilde Fjernvarme A.M.B.A - 42.263 kr.
Sydfalster Varmeværk A.M.B.A - 9.745 kr.Engholm Varmecentral - 32.233 kr.
Mariager Fjernvarme A.M.B.A - 9.835 kr.Rise Fjernvarme A.M.B.A - 30.506 kr.
Mou Kraftvarme - 10.299 kr.Laurbjerg Kraftvarme A.M.B.A - 29.750 kr.

Kilde: Forsyningstilsynet

For at være sikker på, at du får en varmepumpe, der dækker dine behov til den bedste pris, anbefaler vi at du sammenligner mindst tre forskellige tilbud. Det kan være en besværlig opgave, hvor du skal bruge flere timer på at undersøge forskellige installatører.

Vi kan heldigvis hjælpe dig med at gøre processen hurtigere! Ved at udfylde vores korte formular, kan du hurtigt og nemt modtage op til 4 uforpligtende tilbud på køb og montering af varmepumpe, fra autoriserede installatører. Du skal bare trykke på knappen, så er du i gang.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Hvad er billigst fjernvarme eller varmepumpe?

Både varmepumpe og fjernvarme er nogle af de billigste opvarmningsformer. Hvilken af de to der er den billigste kommer an på dit forbrug, og hvilket forsyningsselskab du er tilknyttet.

Som beskrevet afhænger både fjernvarmeinstallation prisen og prisen på dit forbrug af det selskab du er tilknyttet. Især prisen på dit forbrug kan variere. Du bør derfor tjekke hvilket selskab der er tilknyttet dit område, hvis du vil have fjernvarme.

Prisen på luft til vand varmepumpe installation bliver afgjort af mange forskellige faktorer blandt andet dit forbrug og størrelsen på dit hus. I vores artikel kan du læse alt om hvad en luft til vand varmepumpe koster.

Prisen på dit forbrug med en varmepumpe afhænger af hvilken type varmepumpe, dens energieffektivitet og dit varmesystem. En jordvarmepumpe forbundet til gulvvarme er billigere end en luft til vand varmepumpe forbundet til radiatorer.

På et 130 kvm hus ligger prisen for et årligt forbrug med varmepumpe på mellem 13.000 og 18.000 kr. Læs mere om, hvor meget strøm bruger jordvarme, i vores artikel om jordvarme.

Da en varmepumpe får sin energi fra el, afhænger prisen yderligere også af prisen på el. Den nævnte beregning er lavet med en elpris på 4,08 pr. kWh.

Ved opvarmning med varmepumpe bør du også altid medregne dens energieffektivitet. Ved hver 1 kWh en varmepumpe forbruger, får du typisk varmen 3 gange igen. Ved fjernvarme er energieffektiviteten 1:1.

Hvad det kan koste at opvarme med varmepumpe, kan du læse mere om i vores artikel: Hvad koster en varmepumpe i drift.

Fjernvarme eller varmepumpe

Kan man skifte fra fjernvarme til varmepumpe?

Som udgangspunkt kan du sagtens skifte fra fjernvarme til varmepumpe. Om det kan betale sig, er et mere kompliceret spørgsmål.

Ved etablering af fjernvarme har der længe fulgt tilslutningspligt eller forblivelsespligt med. Denne pligt stoppede pr. 1. januar 2019. Det betyder, at hvis du er tilsluttet fjernvarmenetværket efter 1. januar 2019, er der ingen tilslutningspligt eller forblivelsespligt. Du kan dermed nemt og simpelt skifte fra fjernvarme til varmepumpe.

Har din kommune til gengæld truffet en afgørelse om fjernvarme i dit område inden 1. januar 2019, så er du højst sandsynligt indbefattet af tilslutningspligten. Tilslutningspligten er et fast beløb du skal betale til fjernvarmenetværket, hvad end du aftager varmen eller ej.

Har du derfor fjernvarme og bor i et område med tilslutningspligt, skal du stadig betale til fjernvarmenetværket, hvis du skifter til varmepumpe. Er du omfattet af en tilslutningspligt kan det næsten ikke, rent økonomisk, betale sig at skifte fra fjernvarme til varmepumpe.

Varmepumpe sammen med fjernvarme

Kan du ikke skifte fra fjernvarme til varmepumpe, men ønsker du stadig at få de fordele en varmepumpe kan give, kan du i nogle tilfælde sagtens kombinere en varmepumpe og fjernvarme.

En varmepumpe kan sagtens fungere som supplerende varmekilde. Når varmepumpen skal fungere som et supplement, vil en luft til luft varmepumpe være en rigtig god løsning.

Da en luft til vand varmepumpe og jordvarme fungerer som en totalløsning til opvarmning, kan det ikke betale sig at bruge som supplement til fjernvarme.

Om du helt vil skifte til varmepumpe eller bare vil supplere din opvarmning med en varmepumpe, bør du sammenligne flere tilbud fra installatører, så er du sikker på at du får det bedste. For at spare dig for en masse tid og ressourcer ved at kontakte flere installatører, kan vi i stedet gøre det for dig.

Vi sætter dig i kontakt med op til 4 forskellige installatører nær dig, der kan give dig skræddersyet tilbud. Start processen ved at trykke på knappen.

Få din bedste pris
Sammenlign hurtigt 4 tilbud
  • Tilbud fra lokale installatører
  • 100 % gratis og uforpligtende tilbud
  • Spar op til 6777 kr. om året

Det tager kun 30 sekunder

Earth globe icon
Optimér dit hjem og hjælp med at redde planeten
Earth globe icon
Ring til os for at modtage tilbud
Vi vil finde den bedste pris

Ofte stillede spørgsmål