Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 4. marts 2021

Hvilken rolle spiller kosttilskud i miljøregnskabet?

Danskernes forbrug af kosttilskud er stigende

Forbruget af kosttilskud er stigende, men har vi overhovedet brug for alle de multivitaminer, mineraler og tilskud?

Ifølge DTU Fødevareinstituttets studie af forbruget af kosttilskud, er kosttilskud meget udbredt i Danmark. Dette gælder især for børn og kvinder. Derudover viser studiet også en sammenhæng med længden af uddannelse og et højere forbrug af kosttilskud. Dette gælder dog kun for mænd og ikke for kvinder.

Flere undersøgelser viser samtidig også, at danskerne får opfyldt deres behov for vitaminer og mineraler igennem kosten uden ekstra tilskud. På trods af dette er danskernes forbrug af kosttilskud stadig et af de højeste i Europa.

Selvom der ikke findes nogle anbefalinger til den generelle befolkning, tager seks ud af ti voksne danskere alligevel kosttilskud på regular basis.

For at slå det fast så indeholder kosttilskud koncentrerede kilder til næringsstoffer eller andre stoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. Kosttilskud fungerer som en et supplement til en normal kost. Det er dermed ikke meningen, at kosttilskud skal udgøre basen for en sund diæt.

Kosttilskud omfatter blandt andet: multivitaminer, mineraltilskud som for eksempel d-vitamin, c-vitamin eller kalcium, fiskeolie samt andre olier og planteudtræk. Herunder ser du en oversigt over danskerne foretrukne kosttilskud.

Danskerne er bevidste om miljøvenlige produkter

Majoriteten af danskerne er meget bevidste om, hvad de putter i kurven, og at disse varer gerne må være så skånsomme overfor miljøet som muligt, ifølge Ecolabel.dk. Spørgsmålet er, om dette nu også hænger sammen med danskernes kærlighed for kosttilskud.

Danskerne vælger gerne økologisk i supermarkederne, men der er endnu ikke nogle undersøgelser, der fokuserer på købsvanerne, hvad angår kosttilskud. Ikke udover det tidligere nævnte studie, som viser, at danskerne er glade for kosttilskud.

Man kunne formodes til at tro, at danskerne ikke er lige så betænksomme i forhold til kosttilskud, som de er overfor almindelige fødevarer.

Kosttilskud der er skånsomme overfor miljøet

Herunder har vi samlet en liste over de mest populære kosttilskud med en tilknyttet kommentar, om disses miljøvenlige aspekt.

Multivitamin

Der findes til dags dato ikke noget specifikt certifikat til miljøvenlige vitaminpiller. Dog kan man være opmærksom på emballagen, hvis man går op i miljøvenlige løsninger. For eksempel kan man vælge imellem glas, som er et genanvendeligt materiale, eller plastik, som er sværere at genanvende.

Fiskeolie

Hvis du ønsker en miljøvenlig fiskeolie, skal du kigge efter FOS certifikatet (Friends of the Sea). Dette certifikat er en miljø- og bæredygtig certificering, som sikrer at produktet er produceret på den mest skånsomme metode. Læs om den 100 % bæredygtige vinder af Doc24.dks Fiskeolie Test.

Kalcium, d-vitamin og c-vitamin

Selvom mindst 400.000 danskere lider af knogleskørhed, er det langt fra de fleste danskere der har brug for et tilskud af kalcium. Langt de fleste får dækket behovet ved at drikke mælk og spise mejeriprodukter. Derfor vil det mest miljørigtige valg være at vælge danskproduceret, økologiske fødevarer og spise varieret.

Det samme gælder d-vitamin og c-vitamin. Det er meget sjældent, at vi mangler et tilskud af vitaminer. Så længe man spiser en normal og varieret kost, er man godt dækket ind. Derfor kommer her det samme svar som til kalcium: skån miljøet (og spar pengene) ved at skære vitaminerne ud af budgettet og sats hellere på økologiske fødevarer, der holder dig mæt og sund.

Jerntilskud

Jernmangel blandt danske kvinder er meget almindeligt. Derfor kan det også være en god idé at tage dette jerntilskud, hvis du ved, at du har svært ved at få nok jern igennem din kost.

Eksempelvis kan dette være tilfældet for vegetarer. Det er dog ikke umuligt at få nok jern ved hjælp af en vegetarisk kost, men du skal dog være særlig opmærksom på sammensætningen af fødevarerne.

Bottom line

Det er fuldt ud muligt at leve sundt og få sit behov for vitaminer og mineraler fyldt ved at leve af en helt normal og varieret kost. Hvorfor skulle man så bruge både ressourcer og penge på at købe tilskud?

I dag er det muligt at få friske grøntsager året rundt, og man har derved rig mulighed for at få opfyldt sine behov. Man kan argumentere for, at kosttilskud er unødvendige og overflødige for langt de fleste mennesker. Overflod er noget af det, der er mest skadeligt for vores miljø, fordi vi så ikke tager stilling til vores omverden.

Måske skulle vi hellere fokusere mere på, hvordan vi ved hjælp af vores kost kan få miljørigtige såvel som sunde og nærende fødevarer, der bidrager til en god ernæring.