Which type of solar quotes do you need?
It only takes 30 seconds
100% free with no obligation
Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
Har du et hus med et haveareal på over 300 m2 kan du med fordel vælge et jordvarmeanlæg som din nye varmeløsning. Er dit haveareal mindre vil en luft til vand varmepumpe være en god totalløsning.
Varmepumpepuljen er planlagt til at åbne d. 25. februar 2025. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.
Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der åbner d. 19. februar 2025.
Det er dog ikke kun arealet på din have der er afgørende for, om du skal vælge jordvarme eller luft til vand varmepumpe. Dine behov, din tid og dit budget, er også faktorer du skal have med i dine overvejelser, hvis du vil skifte til en grønnere varmeløsning.
Det tager kun 30 sekunder
Her på siden kan du få svar på, hvilken varmeløsning du skal vælge. Vi gennemgår, hvilke fordele og ulemper der er ved hver af varmepumpetyperne, så du kan finde det bedste match til dig og dine behov.
Der findes en varmepumpe til et hvert budget og behov. Som det illustreres herunder er en væsentlig forskel mellem jordvarme, luft til vand og luft til luft varmepumpe, prisen.
En stor fordel ved de tre varmealternativer er den store besparelse, du får på din varmeregning. Du kan spare op mod 50% af din varmeregning ved at skifte til et af de tre alternativer.
Skifter du f.eks. fra træpillefyr til en luft til vand varmepumpe kan du få en varmepumpe besparelse på op til 57 %.
Før du kaster dig ud i at investere i en varmepumpe eller jordvarme, skal du have styr på hvordan en varmepumpe vil gavne dig, og hvilke fordele og ulemper der er ved at vælge varmepumpe. Selvom der er mange fordele, er der også enkelte ulemper, som du skal være opmærksom på.
Vi har samlet de vigtigste fordele og ulemper, så du kan tage den rigtige beslutning, der vil dække dine behov.
At anskaffe sig en varmepumpe er fyldt med fordele både for miljøet, din pengepung og ikke mindst for din bolig.
Vi gennemgår her, hvordan en varmepumpe giver dig en besparelse på varmeregningen, kræver minimal vedligeholdelse, er en grønnere løsning, har en lang levetid og hvordan du kan få tilskud. I det næste går vi i dybden med alle de nævnte fordele.
Både jordvarme, luft til vand- og luft til luft varmepumper er billigere i drift og mere energieffektive end traditionelle elradiatorer og gas- og oliefyr.
For hver 1 kWh strøm en varmepumpe bruger, får du 3-5 kWh varme. Skifter du til et af de grønne alternativer, kan du forvente en besparelse på op mod 50% af din varmeregning.
Ved en direkte sammenligning kan du se, hvor stor forskel der er på prisen for forbrug ved de forskellige varmetyper. I skemaet kan du nemt se, hvor stor prisforskellen er på f.eks. luft til vand varmepumpe og oliefyr.
Varmetype | Årligt forbrug i kr. |
---|---|
Jord til vand varmepumpe | 15.342 kr. |
Luft til vand varmepumpe | 16.803 kr. |
Gasfyr | 29.426 kr. |
Oliefyr | 35.914 kr. |
Elradiatorer | 52.931 kr. |
Kilde: Bolius
Når du bruger en varmepumpe som opvarmningstype, går du helt udenom de høje priser på olie og gas. Du kan læse endnu mere om varmepumpens effektivitet i vores artikel: Hvad koster en varmepumpe i strøm om måneden?
Med en varmepumpe får du også yderligere fordelen af reduceret elafgift. Den gives til boliger, hvis primære opvarmningskilde er el, det inkluderer derfor både jordvarme og varmepumper. Selv med høje elpriser, vil en varmepumpe stadig være en væsentlig billigere løsning end f.eks gasfyr. Læs mere om, hvor meget billigere varmepumpe er i vores artikel: Varmepumpe vs gasfyr.
Installerer du tilmed et solcelleanlæg, opnår du en yderligere besparelse på din varmeregning. Med et solcelleanlæg får varmepumpen det meste af sin energi fra solcellerne fremfor regulære elnet, dermed sparer du også på din elregning.
Har du valgt at få en varmepumpe eller jordvarme og fået kontakt til en leverandør, har du allerede lavet det meste arbejde, der forventes af dig.
Når du først har fået installeret din varmepumpe, er der ikke meget andet, du skal gøre, end at nyde din billige varme.
Det eneste vedligeholdelse du skal være opmærksom på, ved din varmepumpe, er ét årligt servicetjek, som skal udføres af en autoriseret installatør. Du vil som oftest kunne tilkøbe dette, når du bestiller montering af din varmepumpe.
Ved det årlige servicetjek sikrer du, at varmepumpens effekt ikke er nedsat og dermed, at dit strømforbrug ikke stiger.
Alle tre varmepumper udnytter energien fra naturen. Det gør varmepumperne til miljøvenlige alternativer til både olie, gas og elopvarmning, da de bruger naturlige ressourcer til at lave energi.
Både en jord til vand varmepumpe og en luft til vand varmepumpe har evnen til også at opvarme dit brugsvand. Det betyder at de to varmepumper yderligere kan nedsætte dit CO2-udslip.
Med en varmepumpe tager du et vigtigt skridt mod at gøre dit energiforbrug mere CO2 neutralt. En varmepumpe har en høj energieffektivitet og veksler hver 1 kWh strøm til 3 - 5 kWh varme der kan bruges i din bolig.
Har du først investeret i en varmepumpe, er du garanteret at kunne bruge den i lang tid.
En fælles funktion ved alle tre varmepumper er deres lange funktionsdygtige levetid. Hver varmepumpe har en levetid på mindst 10 år.
En jordvarmepumpe og en luft til vand varmepumpe kan endda være funktionsdygtig i op til 20 år. Jordslangerne til en jordvarmepumpe har en yderligere levetid på hele 50 år, jordslangerne kan derfor blive brugt til mindst 2 jordvarmepumper.
For at sikre den lange levetid, skal du huske det årlige servicetjek på din varmepumpe. Uden det årlige servicetjek, risikerer du, at der er problemer med din varmepumpe, der ikke bliver opdaget. Bliver problemerne ikke opdaget, kan det betyde, at din varmepumpe ikke holder ligeså længe, som den er beregnet til.
Skifter du fra elvarme, olie- eller gasfyr i din helårsbolig, kan du søge om tilskud til udskiftningen i Bygningspuljen. Med tilskud fra Bygningspuljen kan du få dækket op til 20% af totalprisen på din nye varmeinstallation.
Du kan læse mere om krav og regler til din ansøgning i vores blogindlæg om Bygningspuljen.
Bygningspuljen er åben to gange om året, forår og efterår, og er statens måde at gøre grønne energiløsninger mere attraktive. For at få tilskud fra Bygningspuljen, skal du have indhentet tilbud fra din leverandør, du må dog ikke have underskrevet en købsaftale eller være startet på projektet, før du har fået tilsagn til tilskud fra Bygninspuljen.
Få varmepumpe tilbud nu!
Så er du forberedt til, når Bygningspuljen åbner. Vi sætter dig i kontakt med op til 3 leverandører, der kan skræddersy tilbud til dig. Du undgår alt arbejdet og kan nemt og hurtigt ansøge, når Bygningspuljen åbner.
Det tager kun 30 sekunder
Selv med mange gode fordele, er der også et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger at skifte til en varmepumpe. Vi skitserer herunder de ulemper, der er værd at have in mente, når du skal tage beslutningen om, en varmepumpe matcher dine behov.
Det er ikke billigt at investere i grønnere energialternativer. Skifter du til jordvarme, kan du forvente at skulle give mellem 90.000 og 150.000 kr. for installation og anlæg.
Vælger du en luft til vand varmepumpe vil prisen være lavere, men du kan stadig forvente en pris på mellem 70.000 og 120.000 kr. Prisen inkluderer installation og varmepumpe. Du skal altså være forberedt på at investere en del penge, når du skal etablere din nye energiløsning.
Mange faktorer er afgørende for prisen på din varmepumpe, blandt andet varmepumpe størrelse, om den skal være i dit sommerhus eller din helårsbolig og om den skal fungere som primær eller sekundær varmekilde. Du kan læse mere om luft til vand varmepumpe pris i vores artikel.
At få en varmepumpe er en langsigtet investering, men du vil allerede fra dag 1 opnå store besparelser på din varmeregning. Får du tilskud fra Bygninsgpuljen, skal du ikke selv punge ud med hele beløbet, det kan gøre investeringen mere overskuelig.
Hvis du vil undgå det store startbeløb, kan du også få din varmepumpe som en abonnementsløsning. Du skal dog hver måned betale for at leje din varmepumpe samt dit forbrug. Med et abonnement på varmepumpe kan du ikke få tilskud fra Bygningspuljen. I det lange løb vil et abonnement hurtigt løbe op og endda være dyrere, end hvis du selv investerer og ejer din varmepumpe.
De fleste varmepumper, som du kan få i Danmark, er selvfølgelig tilpasset til det danske klima. Skulle vi opleve en vinter med meget koldt vejr og en temperatur lavere end -15°C, kan både luft til luft og luft til vand varmepumper få problemer.
Varmepumperne kan godt fungere ved en temperatur på under -15°C, men vil have en nedsat funktionsgrad, som vil være på omkring 65%.
Da jordvarme er gravet ned i 1-2 meters dybde, vil frostgrader ikke påvirke funktionsdygtigheden på anlægget.
Selvom vi i Danmark normalt ikke oplever så lave minusgrader som -15°C, så er det stadig relevant at overveje, når du skal tage beslutningen om at investere i en varmepumpe.
Både luft til luft og luft til vand varmepumper kan give støjgener. Du skal derfor være opmærksom på, hvor du placerer din varmepumpe, så du ikke selv bliver generet eller generer dine naboer. Installatøren vil med sin ekspertrådgivning og erfaring i samarbejde med dig finde det bedste sted til din varmepumpe, så du så vidt muligt undgår støjgener.
Det er især, når varmepumpen bliver ekstra belastet, at lyden kan stige. Lydniveauet for varmepumper ligger normalt mellem 42 dB og 72 dB, hvilket svarer nogenlunde til en almindelig vaskemaskine.
En jordvarmepumpe har ikke decideret støjgener, men der kan være vibrationer i rørsystemet, det kan dog afhjælpes med fleksible tilslutninger.
Nye varmepumper kan have et lavere støjniveau, nogle så lavt som en hvisken. Find varmepumper med lavt støjniveau og høj effektivitet i vores varmepumpetest.
Anlæg af jordvarme er en omstændig proces, og ikke noget du selv må kaste dig ud i. Installationen skal udføres af en autoriseret installatør. Det samme gælder installation af varmepumpe - både luft til luft og luft til vand.
Ved luft til luft varmepumpe er installationsprocessen mindre kompliceret, og du kan derfor selv stå for en del af installationen.
Vil du have tilskud fra Bygningspuljen, er det vigtigt, at du får udført installationsarbejdet af en autoriseret installatør, ellers er du ikke berettiget til tilskud.
Du skal yderligere være opmærksom på størrelsen af din radiatorer, når du får installeret en varmepumpe eller jordvarme. Både luft til vand varmepumpe og jordvarme har en lav fremdriftstemperatur. Har du derfor små radiatorer, vil du være nødt til at få større radiatorer for at få mest varme ud af din varmepumpe.
En varmepumpe eller jordvarmeanlæg fungerer rigtig godt med gulvvarme, har du derfor allerede gulvvarme, kan du med fordel forbinde din varmepumpe til din gulvvarme, og yderligere udnytte den grønne energi.
Skifter du til en varmepumpe, skal du, sammen med din installatør, sikre, at især placeringen af din varmepumpe, lever op til de regler, din kommune kan have til dens placering. Du kan finde ud af, hvilke regler du skal være opmærksom på på din kommunes hjemmeside.
Skal du etablere et jordvarmeanlæg, skal du søge om tilladelse hos din kommune. Du vil typisk kunne få hjælp med ansøgning om tilladelse hos den montør, der opstiller dit anlæg.
Kan der ikke findes et sted til din varmepumpe eller til jordslangerne, der lever op til kommunens regler, kan du risikere, at du ikke kan få installeret din varmepumpe.
Vi har nu gennemgået de væsentlige fordele og ulemper ved jord til vand, luft til luft og luft til vand varmepumper. I skemaet nedenunder kan du se en direkte sammenligning af de tre varmepumper, som fungere som en gavnlig oversigt.
Faktorer | Luft til luft | Luft til vand | Jordvarme |
---|---|---|---|
Kan den bruges som køleanlæg? | Kan bruges som køleanlæg | Kan bruges som køleanlæg | Kan bruges som køleanlæg |
Opvarmer den brugsvand? | Opvarmer ikke brugsvand | Opvarmer brugsvand | Opvarmer brugsvand |
Hvilken bolig passer den til? | Passer godt i sommerhus, kolonihave eller mindre boliger | Passer godt til hus i parcelhus størrelsen | Passer godt til større hus med et stort haveareal |
Egner den sig som primær varmekilde? | Egner sig som supplement til el radiatorer eller fyr | Egner sig som primær varmekilde | Egner sig som primær varmekilde |
Krav til varmesystem? | Kræver kun strøm | Kræver et varmesystem som er vandbåret, radiatorer eller gulvvarme | Kræver et varmesystem som er vandbåret, radiatorer eller gulvvarme |
En luft til vand varmepumpe er billigere at få installeret end jord til vand. Det er også en mere simpel installationsprocess, og du behøver ikke et større haveareal for at have plads til den.
Får du anlagt et jordvarmeanlæg, ligger det under jorden, og du skal ikke på samme måde tænke på, hvor udedelen skal placeres ved din bolig. Det er en større proces, men kan være billigere end luft til vand i det årlige forbrug.
Begge slags varmepumper har mange fordele tilfælles, og de kan begge fungere som primær varmekilde. Om det er jord til vand eller luft til vand, der er den bedste løsning for dig, afhænger af dine specifikke behov og situation.
En varmepumpe eller et jordvarmeanlæg kan, hvis du kun kigger på prisen, være en dyr investering. Når du går ned i detaljerne og ser på de fordele en sådan løsning giver, bliver prisen mere fordelagtig.
Om du ønsker en varmepumpe til sommerhus, parcelhus eller et større hus, så findes der en varmepumpe til dit behov. Selv hvis du har en mindre have, men gerne vil have jordvarme, kan du gøre det med lodret jordvarme. Vi har skrevet om lodret jordvarme pris, så du kan sammenligne med varmepumpe eller horisontal jordvarme.
Med en varmepumpe eller jordanlæg får du en besparelse på din varmeregning på op mod 50%. Det er en varmeløsning, der holder i lang tid mindst 10 år. Når du først har fået installeret dit nye system, skal du ikke gøre mere selv, kun et servicetjek én gang om året er nødvendigt.
Om du skal have en luft til luft-, luft til vand- eller jord til vand varmepumpe kommer helt an på dine behov og forventninger.
Er du stadig i tvivl om du skal vælge jordvarme eller luft til vand varmepumpe? Bliv ringet op og modtag ekspertråd fra op mod 3 leverandører. De vurderer dine behov og skræddersyer tilbud der passer perfekt til dig.
Det tager kun 30 sekunder
Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?