Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Sænk din elregning ved at installere solceller
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
Udover at du med solceller kan spare penge på din elregning, kan du faktisk også tjene penge på at sælge din overskudsstrøm.
Og bare rolig, solceller genererer stadig strøm selv på mørke dage, når vejret er lige så kedeligt som opvaskevand.
Da solceller i gennemsnit koster 100.000 kr., er du nødt til at sætte dig ind i, om regnestykket går op.
Derfor vil vi i denne artikel sætte fokus på, hvilke fordele og ulemper der er ved solceller, og om solceller stadig er en god investering i 2024?
Vi har gjort det super nemt for dig at få tilbud fra flere gode autoriserede solcelleinstallationer.
Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular. Herefter vil du blive kontaktet af op til 4 installatører, der hver vil give dig et konkurrencedygtigt tilbud.
Du undgår dermed selv at bruge timer på at undersøge og kontakte installatører, men kan læne dig tilbage og vælge det tilbud, der passer dig bedst.
Det tager kun 30 sekunder
Vil du være uafhængig af svingende elpriser, have billig strøm og et bedre energimærke, samt reducere dit CO2-aftryk, så er solceller en god investering.
Solceller vil for de fleste være en god investering. Det er værd at bemærke, at det er en langsigtet investering, men du vil opnå besparelser på din elregning fra første dag.
Prisen på solceller er faldet de sidste mange år, mens effektiviteten kun er blevet bedre. Du får altså bedre solceller end for 10 år siden, men til en lavere pris.
Solceller er dog stadig en stor investering. Det kan derfor være en god idé at sætte sig ind i både fordele og ulemper ved løsningen.
Flere og flere danske boligejere investerer i solpaneler end tidligere. Solceller er da også en god løsning med mange fordele, men ligesom med de fleste andre ting er der også ulemper ved solceller.
I tabellen ser du et overblik over både fordele og ulemper ved solenergi og solceller. Vi har beskrevet hvert enkelt punkt uddybende længere nede i artiklen.
Fordele ved solceller | Ulemper ved solceller |
---|---|
Vedvarende energikilde | Afhængig af sollys |
Lavere elregning | Pris |
Minimal vedligehold | Placering |
Langvarig levetid | Lagring af solel |
Teknologisk udvikling | Produktion |
Bedre energimærke | Æstetik |
Salg af overskudsstrøm | Salg af strøm til spotpris |
Uafhængig af svingende elpriser |
De to største fordele ved solceller er uden tvivl:
I det følgende gennemgår vi alle fordelene ved solceller i dybden.
Den største fordel ved solceller er, at du udnytter en vedvarende energikilde. Dermed tager du et aktivt valg om at undgå fossile brændstoffer, og du reducerer vores CO2-aftryk samt forurening.
Solenergi er en nærmest uudtømmelig energikilde, der giver energi mange år ud i fremtiden. Med solceller udnytter du solen og kan producere ren og grøn energi lige så længe, du vil.
Solenergi kan også bruges til opvarmning af din bolig. Læs mere om, hvordan i vores artikel: Hvad er solenergi, og hvordan fungerer det?
Al den strøm, dine solceller producerer, er gratis, og du kan derfor se frem til at få en betydelig besparelse på din elregning. Ved optimal placering kan du forvente en årlig besparelse på omkring 50 %.
Det vil altså sige, at du kan spare op til 18.000 kr. Med så stor en besparelse har solceller ofte tjent sig selv hjem igen inden for 8-16 år. Og efter 25 år, som er den garantiperiode der oftest tilbydes, vil du have opnået en besparelse på omkring 500.000 kr.
Disse tal er overslag, der er beregnet med en elpris på 2,32 kr. Og da vi ikke kan forudse, hvordan elprisen vil udvikle sig i fremtiden, kan vi ikke love, at denne beregning holder stik.
Men vi kan se, hvordan elbiler, varmepumper og andre elslugende apparater bliver mere og mere almindelige i de danske boliger. Derfor giver det kun god mening at investere i løsninger, der kan gøre dine omkostninger til el mindre.
Er du i tvivl om, hvor stort et anlæg du har brug for til at dække dit forbrug og elbil, så kan du læse vores artikel om, hvor mange solceller du skal bruge til elbil.
Når du først har installeret dit solcelleanlæg, passer det sig selv. Det kræver stort set ingen vedligeholdelse. Rengøring af solceller klares typisk af regnen.
Er regnen ikke nok, kan du selv rengøre anlægget med regnvand eller blødgjort vand. På den måde slipper du for kalkaflejringer.
Hvis du ønsker mere vedligeholdelse, kan du ofte købe en service- eller vedligeholdelsesaftale hos installatøren af dine solceller. Med sådan en aftale vil dit anlæg årligt blive tjekket for at sikre, at det fungerer optimalt, og om der er eventuelle skader eller lignende, der skal udbedres.
De fleste solpaneler har en levetid på mellem 30-40 år. Investerer du i solceller, kan du forvente at have solcellerne i meget lang tid. Installatører vil typisk tilbyde en effektgaranti på op til 25 år.
Inverteren til dine solceller har en kortere levetid på mellem 10-15 år. Den vil du være nødt til at udskifte på et tidspunkt før solpanelerne. Inverteren er den enhed, der omdanner jævnstrømmen fra solcellerne til vekselstrøm, som du kan bruge i din bolig.
Solceller og solenergi er et af de områder, der hele tiden bliver forsket i, og udviklingen står aldrig stille. Derfor går udviklingen af denne teknologi hurtigt, og de bedste solceller bliver kun mere effektive.
Sammenlignet med for bare 10 år siden er teknologien allerede blevet bedre, og der er meget mindre spild i produktionen af strøm.
Du behøver dog ikke vente på den teknologiske udvikling, før du investerer i solceller. Investerer du i dag, vil du stadig drage fordel af den udvikling, der sker over de kommende år.
Solceller har fordele i hverdagen med den minimale vedligeholdelse og en lavere elregning, men også i fremtiden er solceller en god investering. Ved salg af hus kan solceller være med til at øge salgsprisen.
Det er især på grund af de førnævnte fordele, at solceller øger værdien af din bolig. Det er nemlig attraktivt for købere, når et hus har solceller, da det typisk betyder lavere omkostninger til el og et godt energimærke.
Med et solcelleanlæg til hus er det muligt at sælge den strøm, du ikke selv bruger. Især om sommeren, når dine solceller producerer mere energi, end du typisk kan nå at bruge, vil du ende med at sælge din overskudsstrøm.
For salg af overskudsstrøm har du et individuelt årligt bundfradrag på 7.000 kr. Hvis I er et par, der ejer solcellerne, samles bundfradraget, så det i alt bliver på 14.000 kr.
Ifølge Energistyrelsen vil du typisk tjene 1.000 kr. - 4.000 kr. årligt. Da dette ikke overgår bundfradraget, er det altså penge lige ned i din lomme.
Med solceller slipper du for at bekymre dig om prisen på el. Du behøver derfor ikke justere dit forbrug, så du kun bruger strøm, når den er billig.
Dine solceller sikrer dig strøm, mens solen er oppe, og har du et solcelleanlæg med batteri vil batteriet levere strømmen, når solen er nede. Et batteri kan desuden også oplade med strøm fra elnettet og gøre det, når strømmen er billigst.
Vi kan hjælpe dig med hurtigt og nemt at udnytte de mange fordele, der følger med solceller. Du skal bare udfylde en kort formular med få spørgsmål. Herefter vil du blive kontaktet af op til 4 installatører, der hver vil give dig et konkurrencedygtigt tilbud.
Du undgår derfor selv at bruge timer på at undersøge og finde installatører, men kan stadig sammenligne tilbud og dermed undgå at betale overpris.
Det tager kun 30 sekunder
Selvom fordelene er mange, er der også ulemper ved solceller, der kan påvirke de overvejelser, du har i forhold til at investere i solceller.
I det følgende gennemgår vi ulemperne ved solceller en for en.
Ved solceller vil du altid være afhængig af sollys for at få produceret strøm. Er der ikke sollys på solcellerne, så får du ikke strøm fra anlægget. Det betyder selvsagt, at der ikke bliver produceret strøm om natten.
På overskyede dage vil solcellerne stadig producere strøm, fordi solens lysstråler trænger igennem skyerne, men de vil ikke producere lige så meget strøm, som når solen skinner direkte på dem.
Solcellerne er afhængige af sollys og ikke varme, som man måske kunne tro, for at kunne producere strøm. Derfor laver solceller strøm ikke kun om sommeren, men faktisk hele året i varierende grad.
Tilslutter du solcellerne til det offentlige elnet, vil du automatisk hente el, når dine solceller ikke kan producere noget. Du vil derfor ikke ende i en situation, hvor du ikke har strøm.
Og bare lige en god ordens skyld, selvom vinteren er lang her i Norden, er der masser af sollys til at lave strøm af hele året rundt.
Selvom prisen på solcelleanlæg er faldet de seneste år, er der stadig tale om en væsentlig udgift, når du gerne vil investere i et anlæg. En gennemsnitlig pris vil være på 70.000-170.000 kr. for et 6 kw solcelleanlæg, der passer til et parcelhus.
Med den besparelse, du opnår ved at installere solceller, vil et solcelleanlæg typisk have tjent sig selv ind efter omkring 8-16 år afhængig af dit forbrug. Finansierer du med lån, vil denne periode blive længere.
Selvom startudgiften er høj, kan det dog for det meste stadig betale sig at lave investeringen, især hvis du også bruger strøm til opvarmning eller oplader en elbil.
Hvor og i hvilken retning solceller er placeret, har stor indflydelse på, hvor effektive solcellerne vil være, og dermed hvor meget strøm de kan producere. Den bedste placering af solceller er på tag, der er sydvendt med en hældning på 30°- 45°.
Lever dit tag ikke op til den optimale retning og hældning, kan det blive mere besværligt at få optimal effekt ud af anlægget, men det er dog ikke umuligt.
Er dit tag fladt, kan du få installeret solpanelerne på et stativ og på den måde få dem sydvendt og med den rette hældning. Det er også muligt at placere solcellerne i haven på et stativ, hvis det er helt umuligt på taget.
I vores artikel: Solceller på fladt tag pris, kan du læse mere om denne løsning, hvis du er interesseret.
Skygger kan have en effekt på, hvor meget solcellerne kan producere, da der ikke kan produceres strøm ved skygger. Det er derfor en god idé at skabe et overblik over, hvor skyggerne falder på dit tag eller have, før du installerer solceller.
Solceller producerer mest strøm midt på dagen, hvor solen står højest, og de fleste enten er på arbejde eller i skole.
Kan du ikke bruge strømmen fra solcellerne med det samme, bliver den automatisk solgt til el-nettet. Du kan dog lagre strømmen i et solcellebatteri. Solceller med batteri pris ligger på omkring 30.000 kr. afhængigt af størrelsen.
Med et batteri kan du gemme strømmen og bruge den senere, hvor solcellerne ikke producerer strøm for eksempel om aftenen eller natten.
Ved solceller er der tæt på ingen forurening. Det er dog svært at undgå fuldstændigt. Der er derfor forurening ved produktion, transport og bortskaffelse.
Sammenlignet med andre energikilder er forureningen dog minimal og bør ikke stoppe dig fra at lave investeringen i grøn strøm. På sigt vil denne forurening være tæt på nul, når man medregner den forurening, du undgår ved at skifte til grøn strøm.
Et solcelleanlæg er for de fleste ikke en fryd for øjet. Det er typisk mere forstyrrende end noget, man nyder at se på. Solceller er dog både blevet mindre og slankere, så de ikke fylder så meget på taget.
Du kan nu også få solcelletag. Med denne type solceller er solcellerne integrerede i tagets tegl og er dermed en del af taget. Integrerede solceller er en god løsning for dig, der prioriterer æstik højt.
Ved montering af solceller kan spørgsmålet ”Hvad får man for strøm fra solceller?” opstå. Når du sælger din overskudsstrøm til el-nettet, bliver du betalt den aktuelle spotpris.
Spotprisen ændrer sig fra time til time og kan spænde fra -0,02 kr./kWh til 5 kr./kWh.
Økonomisk set giver det ikke mening at overdimensionere et solcelleanlæg for at kunne lave en overproduktion af strøm, som man så kan sælge til elnettet, da det simpelthen ikke kan betale sig.
Ved solceller er fordelene mange, ikke mindst hvis du sikrer, at du får det rette type anlæg med den rigtige størrelse. Får du det rigtige solcelleanlæg, kan du nyde strømmen fra solen i mange år, og dermed opnå store besparelser på din elregning.
For at være sikker på, at du får et solcelleanlæg, der er tilpasset dig og dine behov, bør du altid rådføre dig med professionelle installatører, der kan give dig tilbud, der er tilpasset dine unikke behov.
Med GreenMatch skal du kun udfylde én kort formular. Herefter vil du blive kontaktet af op til 4 installatører, der vil give dig konkurrencedygtige tilbud. Ved at bruge vores service undgår du fuldstændig at skulle spilde timer på at undersøge og kontakte installatører selv.
Få kontakt til installatører i dag!
Det tager kun 30 sekunder
Tilbagebetalingstiden for solceller afhænger af størrelsen på dit solcelleanlæg, prisen og dit elforbrug. Den endelige tilbagebetalingstid spænder typisk fra 8-16 år.
I de fleste tilfælde kan det betale sig at sætte solceller op. Det vil afhænge af dit forbrug, hvor god økonomien vil være ved at sætte solceller op. Har du mulighed for optimal placering af solcellerne, kan du spare op til 50 % af din elregning.
Solcellers produktion af el er en af de mest miljøvenlige måder at producere strøm på. Produktionen, transporten og installationen af selve solcellerne indebærer lidt forurening; sammenlignet med andre energikilder er det dog ikke meget.
Solceller er hele tiden under udvikling, hvilket betyder, at de bliver bedre og bedre. Sammenlignet med for bare 10 år siden er solcellerne i dag mere effektive og også billigere.
Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?
Det tager kun 30 sekunder