Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Få tilskud fra Varmepumpepuljen
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
I denne guide vil vi guide dig igennem de vigtigste overvejelser for at vælge den rigtige størrelse varmepumpe til din bolig.
Varmepumpepuljen er åben. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.
Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der også er åben lige nu.
Ønsker du en varmepumpe, formidler vi kontakten til en installatør, der kan dimensionere din varmepumpe korrekt. Vi har samarbejdspartnere både nationalt og lokalt, og du sikrer dig, at både kvalitet og montering af varmepumpe er i top. Udfyld vores korte formular og modtag op til 4 gratis og uforpligtende tilbud.
Det tager kun 30 sekunder
Hvis du anskaffer dig en varmepumpe, som er for lille, kan den ikke give dig lige så lave opvarmningsomkostninger som en passende størrelse varmepumpe.
Det skyldes, at den vil kæmpe for at opretholde den ønskede temperatur, og du vil stadig bruge en masse energi til opvarmning.
En lille varmepumpe er derfor kun ideel, hvis du har en mindre bolig eller vil opvarme et fritidshus. Du kan også bruge en lille varmepumpe til garage, hvis du ønsker en opvarmet garage.
Omvendt, hvis du anskaffer dig en varmepumpe, som er for stor, vil den starte og stoppe rigtig mange gange.
Det skaber en dårlig virkningsgrad i anlægget, og det har en negativ effekt på varmepumpens levetid, da det vil slide på pumpen.
Samtidig vil det også påvirke økonomien ved driften af varmepumpen, hvilket gør, at du vil få en mindre besparelse.
Begge scenarier vil føre til højere energiomkostninger og mindre besparelser end forventet. Det kan du læse mere om i vores artikel: Hvad koster en varmepumpe i drift?
Din varmepumpe skal have en størrelse, så systemet hverken bruger for meget eller lidt energi, uanset udendørstemperaturerne. Det betyder, at pumpen skal dimensioneres, så den passer til dit hjem.
Ved jordvarme og luft til vand varmepumpe findes der ikke en "one size fits all". Derfor er det afgørende, at du får en installatør til at dimensionere varmepumpen, så den passer til dit hjem.
Størrelsen på din bolig er en afgørende faktor for prisen og størrelsen på din luft til vand varmepumpe.
Husareal | Hus fra 1960 eller før med dårlig isolering | Hus fra 1980 med isolering | Nyere hus (2000 og frem) |
---|---|---|---|
150 m² | 8,6 kW | 7,0 kW | 5,3 kW |
I vores artikler kan du læse, hvilken størrelse varmepumpe der passer bedst til specifikke størrelser bolig:
Vil du gerne have en professionel beregning af størrelsen på din varmepumpe?
Så lad os hjælpe dig!
Vi har et stort netværk af professionelle installatører, og med vores hjælp slipper du for selv at skulle undersøge markedet og indhente tilbud fra flere installatører.
Du skal kun udfylde én kort formular, hvorefter du bliver kontaktet af op til 4 professionelle installatører, som hjælper dig med at finde ud af, hvilken størrelse varmepumpe, der passer til dit behov.
Det tager kun 30 sekunder
Der er en simpel beregning, som kan være en indikator for, hvor stor varmepumpe du skal have:
Gang kWh pr. m² med størrelsen på din bolig i m².
Du kan aflæse dit energiforbrug på din varmemåler.
Bemærk dog, at det resultat, du vil få, er et skøn. Når installatørerne beregner den korrekte dimensionering kigger de ikke kun på husarealet, men også isolering, antal beboere og varme- og brugsvandsbehov.
Vi har herunder opsat et eksempel med et hus, der er opført i 1980-1985. Husstanden bruger ca. 0,045 kWh pr. m2. Boligens størrelse er 110 m2.
Nedenstående beregning er kun vejledende. Du kan bruge metoden til at lave et overslag på, hvor meget du ca. skal forvente af din pumpe.
Beregning af varmepumpe størrelse |
---|
Regnestykket lyder: 0,045 kWh pr. m2 x 110 m2 = 4,95 |
Resultatet: Huset skal have en varmepumpe, der har en effekt på ca. 5 kW |
Ønsker du nemt, hurtigt og sikkert at finde den rette størrelse varmepumpe? Klik på knappen herunder og udfyld formularen. Du vil herefter modtage op til 4 tilbud fra autoriserede installatører. Med vores service har du mulighed for at sammenligne flere varmepumpe tilbud og dermed være sikker på, at du ikke betaler overpris.
Det tager kun 30 sekunder
Du bør vælge den varmepumpe, som har det bedste flow og som distribuerer varmen bedst med det laveste energiforbrug.
Dit valg af varmepumpe påvirkes af flere faktorer. En luft til luft varmepumpe kan f.eks. ikke producere varmt vand. Den, er derfor ideel, hvis du ønsker varmesupplering i huset eller skal opvarme et sommer- eller kolonihavehus.
Ønsker du derimod en varmepumpe, der kan levere varmt vand, bør du undersøge muligheden for enten en luft til vand varmepumpe eller jordvarme.
Du kan få luft til vand varmepumpe som varmepumpe på abonnement. Med et abonnement har du en lavere startydelse, end hvis du køber en varmepumpe.
Husk på, at der kan være flere eksterne faktorer, såsom boligens isolering, beliggenhed og tilstand, der afgør, hvilken type pumpe du bør vælge. Det er derfor en god idé at få råd og vejledning fra en autoriseret varmepumpeinstallatør, som kan hjælpe dig med at beregne, hvilken type varmepumpe og størrelse er bedst for din situation.
I vores artikel "Beregn besparelse med varmepumpe" kan du læse mere om, hvilken besparelse du kan opnå, når du skifter til varmepumpe.
Der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal vælge størrelsen på din varmepumpe. Følg denne tjekliste for at få et overblik over, hvad der kan være værd at vide på forhånd.
Når du kigger på pumper, bør du kigge efter pumpernes COP-, SCOP-, og SEER-værdi. Værdierne viser, hvor effektiv pumperne er og hvor meget varme pumperne producerer i forhold til dens energiforbrug.
Jo højere værdi, jo højere effektivitet.
Du kan derudover kigge på pumpernes energimærkning fra Energistyrelsen, hvis du ønsker at aflæse effektiviteten. A+++ er den mest effektive, hvorimod G er i bunden. Langt de fleste pumper, der sælges i dag, har fra mærkning A og opad.
Sidder du stadig og tænker: “Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?” Så kan du med fordel læse vores store varmepumpetest.
Det første du skal undersøge er, hvor mange kvadratmeter din bolig er, og hvor stort et beboet areal du har behov for at få opvarmet. Størrelsen er med til at afgøre din luft til vand varmepumpe pris eller din luft til luft varmepumpe pris, da det gælder, at jo større areal der skal opvarmes, jo større varmepumpe skal der bruges og her følger prisen med.
Størrelsen på varmepumpen afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret. Jo bedre dit hus er isoleret, jo mindre varme skal dit varmepumpeanlæg producere. Dermed kan du nøjes med en mindre, og måske billigere, pumpe.
Du kan med fordel undersøge, hvad varmebehovet er, og hvor meget varme du ønsker, at varmepumpen skal levere for at opvarme de ønskede rum. Der skal tages højde for, hvilket niveau temperaturen skal ligge på, og det kan være individuelt fra husstand til husstand.
Hvis du ønsker at få varmt brugsvand, er det vigtigt at undersøge behovet i hjemmet, så varmepumpen kan dække det forventede behov for varmt vand.
Vil du gerne have en perfekt dimensioneret varmepumpe til dit hjem?
På GreenMatch.dk hjælper vi dig med at få hurtig kontakt til installatører, som laver en professionel beregning af, hvor stor en varmepumpe du har brug for til at opvarme dit hjem effektivt og opnå store besparelser på din varmeregning.
Med kontakt til flere installatører kan du sammenligne deres beregninger og løsninger. Dermed kan du være sikker på at du får en løsning som du ikke betaler overpris for.
Vores service er gratis og uforpligtende, og det sikrer dig, at du kommer godt i gang med at finde den rette varmepumpestørrelse til dit behov.
Det tager kun 30 sekunder
Størrelsen på den varmepumpe du skal have afhænger af flere faktorer, blandt andet størrelsen på dit hus og dit varmeforbrug. Du kan selv lave en beregning der kan give dig en idé om, hvilken størrelse der passer til dig.
Nej, det behøver du ikke. Når du får kontakt til en installatør, vil vedkommende aftale et konsulentbesøg med dig, så de kan dimensionere pumpen præcist til din bolig.
Ja. Varmepumper kan sammensættes med bl.a. solceller. De kan også supplere en anden energikilde som et gasfyr, det kaldes også et hybridanlæg.
En større bolig har typisk et større varmeforbrug, det betyder derfor en større varmepumpe. Typisk vil en større varmepumpe have en højere pris, men det kommer også an på, hvor effektiv varmepumpen er.
Det kommer an på, hvornår din bolig er fra og hvor godt den er isoleret.
Som tommelfingerregel vil et hus fra 80’erne med isolering kræve 45 W pr. m², mens et nyere hus fra 00’erne vil kræve 20 W pr. m².
En simpel beregning vil være at gange dit forbrug af kWh pr. m² med størrelsen på din bolig i m².
Men dette vil kun give dig et overslag. Vi anbefaler derfor, at du indhenter professionelle tilbud, så du er sikker på, at du får den rette varmepumpe til dit hjem.
Ønsker du blot at opvarme et rum, er en lille luft til luft varmepumpe den perfekte løsning. Har du behov for at opvarme brugsvand, skal du derimod anskaffe dig et luft/vand varmepumpeanlæg.
Signe har siden 2017 arbejdet med indhold og artikler på GreenMatch.dk. Hun skriver artikler indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og generelt en grønnere livsstil. Signe sætter en ære i at formidle grønne energiløsninger på en måde, så alle kan være med. “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget” er en talemåde, som hun mener, kan hjælpe Danmark med at blive endnu grønnere.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?
Det tager kun 30 sekunder