Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Få tilskud fra Varmepumpepuljen
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
Du kan sagtens bruge din varmepumpe til gulvvarme, faktisk fungerer de to rigtig godt sammen.
Gulvvarme alene er effektivt og økonomisk besparende samtidig med, at det giver et godt indeklima og varme fødder. Har du allerede gulvvarme, vil en investering i en varmepumpe være fyldt med fordele for dig.
Varmepumpepuljen er åben. Bliv klar til at søge om tilskud til varmepumpe ved at læse vores artikel.
Du kan også få tilskud til isolering via Energirenoveringspuljen, der også er åben lige nu.
Varmepumpe er i sig selv også en rigtig god løsning, der udnytter luftens naturlig varmeenergi og giver store besparelser på varmeregningen. Skifter du fra olie- eller gasfyr kan du opnå en besparelse på op mod 50% af din nuværende varmeregning.
Forbinder du de to løsninger: Varmepumpe og gulvvarme, får du dermed en samlet løsning der er grønnere, billigere og mere energieffektiv, uden at du går på kompromis med varmen i dit hjem.
Det tager kun 30 sekunder
En luft til vand varmepumpe kan sagtens, uden problem, opvarme et helt hus. Hvor mange m2 en varmepumpe kan opvarme, afhænger af den enkelte varmepumpe. For en effektiv opvarmning af dit hjem, kræver det at varmepumpen bliver rigtig dimensioneret. Det vil sige, at størrelsen skal tilpasses til dit hus størrelse samt dine behov.
Ønsker du f.eks. en luft til vand varmepumpe i dit sommerhus, skal den typisk være mindre, end hvis du skal have en til din helårsbolig.
Forskellige faktorer spiller ind i, hvilken varmepumpe der bedst passer til dit hus. Vi har lavet en guide, hvor du kan læse, hvad du skal være opmærksom på, så du kan få den rette varmepumpe størrelse, der passer til dine behov.
Vi har skrevet om hvilken størrelse og pris du kan forvente for luft til vand varmepumpe til 200m2 og luft til vand varmepumpe til 150 m2.
Isoleringen i boligen er blandt andet en faktor, der afgør, hvor stor en varmepumpe du skal bruge.
Der findes nogle tommelfingerregler, der kan give en indikation på, hvor mange m2 en varmepumpe kan opvarme. Her kommer 3 eksempler på 150m2 huse, der har forskellig isolering og hvor mange kW det som udgangspunkt kræver at opvarme dem.
Bemærk, at disse tal kun er et overslag. Ønsker du at få en konkret og retvisende vejledning om størrelsen på en varmepumpe til dit hjem? Lad os hjælpe dig. Med vores hjælp, undgår du den lange proces, det kan være, at finde den helt rigtige installatør. Vi sætter dig i kontakt med op til 4 danske installatører, der giver dig skræddersyede varmepumpe tilbud, der dækker dine behov.
Det tager kun 30 sekunder
Der findes to slags gulvvarme: el gulvvarme (elektrisk båren) og vandbåren gulvvarme. El gulvvarme har den fordel, at det er nemt og billigt at installere. El gulvvarme er dog 2-3 gange dyrere i drift end vandbåren gulvvarme.
Du kan kun bruge varmepumpe til gulvvarme ved vandbåren gulvvarme, har du derfor el gulvvarme vil en tilkobling til varmepumpe, ikke være muligt. Du kan dog stadig drage fordel af en varmepumpe, hvis du sammen med elgulvvarmen f.eks. har radiatorer.
Der findes også forskellige typer varmepumper; luft til luft varmepumpe, luft til vand og jord til vand (jordvarme).
Det er en fordel for dig at tilkoble jordvarme eller din luft til vand varmepumpe til gulvvarme. Årsagen er, at varmepumper er mest effektive ved varmesystemer med en lav fremløbstemperatur, såsom vandbåren gulvvarme. Du kan i vores artikel, hvad er jordvarme læse hvorfor.
Dit forbrug med en varmepumpe bliver også billigere, hvis du forbinder din luft til vand varmepumpe til gulvvarme, fordi du dermed udnytter varmepumpes energieffektivitet i højere grad.
Prisen for installation af luft til vand varmepumpe og gulvvarme varierer alt efter type, - både på varmepumpe og gulvvarme, - størrelse og hvorvidt du skal have brudt dit gulv op eller ej. Vil du vide hvad du kan forvente af priser på luft til vand varmepumper, kan du læse om det i vores store guide: Hvad koster en luft til vand varmepumpe?
Som alternativ til at købe en luft til vand varmepumpe kan du vælge varmepumpe på abonnement.
I tabellen kan du se den årlige pris for opvarmning med varmepumpe gulvvarme og varmepumpe uden gulvvarme i et hus på 130m2.
Opvarmningstype | Årligt forbrug i kWh | Årligt forbrug i kr. |
---|---|---|
Jord til vand varmepumpe - gulvvarme | 4.161 | 12.168 |
Luft til vand varmepumpe - gulvvarme | 4.469 | 13.069 |
Jord til vand varmepumpe | 5.246 | 15.342 |
Luft til vand varmepumpe | 5.746 | 16.803 |
Priserne er beregnet med en elpris på 3,87 kr. pr. kWh inkl. alle afgifter.
For dit årlige forbrug i kWh, men også for dit forbrug i kroner og øre, er der helt klare fordele ved at have luft til vand varmepumpe gulvvarme.
Du kan få lempelse af elafgift for varmepumper når du opdaterer din primære varmekilde i BBR. Lempelsen gælder på alt elforbrug over 4.000 kWh.
Generelt får du mest ud af din varmepumpe og gulvvarme i en bolig, der er velisoleret. Du kan læse meget mere om de forskellige typer isolering, og hvor meget isolering koster i vores isolerings priser guide.
Har du et velisoleret hus og vandbåren gulvvarme, og ønsker du at få en varmepumpe, så du kan opvarme dit hus mere energieffektivt?
Så stop her.
Vi sparer dig for alt det hårde arbejde med at finde gode og troværdige installatører der kan udføre arbejdet. Vi sætter dig i kontakt med op til 4 varmepumpe eksperter, der gratis og uforpligtende giver dig tilbud på den bedste løsning til din bolig.
Det tager kun 30 sekunder
Du behøver ikke gulvvarme for at kunne få alle fordelene ved en varmepumpe. Du kan sagtens forbinde den med radiatorer. Du får dog mest ud af varmepumpen, hvis du forbinder den med gulvvarme, læs videre for at finde ud af hvorfor.
Varmepumper er mest effektive ved varmesystemer med en lav fremløbstemperatur, som ved gulvvarme, der typisk skal have en fremløbstemperatur på 30-40°C afhængig af årstiden.
Effektiviteten falder ofte med 2-3% for hver grad, du øger fremløbstemperaturen til centralvarmeanlægget. Derfor påvirker det din varmeregning, om der skal leveres 30 grader til gulvvarme eller 50 grader til en radiator. Samtidig er det vigtigt, at vandet i rørene ikke er alt for varmt, da rørene ligger på et større areal, og opvarmningen ikke skal blive for voldsom, hvilket gør det fordelagtigt at have gulvvarme med et lavtemperatursystem.
Gulvvarme er dog ikke den perfekte løsning, det er nemlig ikke alle typer gulve der udnytter gulvvarme lige effektivt. Klinker og gulve af syntetiske materialer som laminat og vinyl, fungerer godt med gulvvarme. Massive gulve kan have udfordringer med gulvvarme. Også nogle typer trægulve vil blive udfordret, hvis gulvvarmen har en høj temperatur.
Opvarmning fra varmepumpe til gulvvarme starter i varmepumpen. Når den kolde luft som varmepumpens udedel har ventileret bliver sendt videre til varmtvandsbeholderen, sendes den ud i dit hus. Her bliver det opvarmede vand fordelt i de systemer du har forbundet til din varmepumpe, det kan være dit brugsvand, radiatorer eller gulvvarme.
Ved gulvvarme, sendes det varme vand ud gennem slangerne, der ligger under dit gulv, her bliver varmen fordelt rundt i hele rummet. Gulvvarme varmer anderledes end radiatorer i og med, at varmen kommer nede fra under gulvet. Du vil derfor opleve, at din fødder vil mærke varmen mere, og før resten af kroppen. Ved radiatorer vil du opleve den varmeste temperatur oppe i hovedhøjde, og en lavere temperatur ved fødderne.
Selvom der er masser af fordele ved at kombinere en jordvarmepumpe eller luft til vand varmepumpe til gulvvarme, kan det stadig betale sig at forbinde dine radiatorer til varmepumpe. Bruger du radiatorer, vil du med en varmepumpe stadig kunne spare en del penge på din varmeregning sammenlignet med olie-, gas- eller elopvarmning.
Vil du gøre brug af luft til vand varmepumpe radiatorer, skal du være opmærksom på radiatorernes fremløbstemperatur. En varmepumpe fungerer nemlig bedst med lav fremløbstemperatur. Er dine radiatorer små, vil de typisk have en høj fremløbstemperatur.
Hvis du i forvejen ved, at dine radiatorer fungerer ved en høj fremløbstemperatur, kan du skifte dem ud med større modeller, som kan give den samme varme ved en lavere fremløbstemperatur. Dermed bliver forskellen i forbrug mellem gulvvarme og radiatorer minimeret.
Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, som din varmekilde sender ud i centralvarmeanlægget. De fleste varmepumper kan fungere med en fremløbstemperatur på op til 55°C. En varmepumpe udnytter bedst sin høje energieffektivitet i systemer med lav fremløbstemperatur.
Lav fremløbstemperatur gør sig typisk gældende i varmesystemer med store varmeoverflader som f.eks. gulvvarme og store radiatorer. Der skal her bruges mindre varmt vand til at opvarme hjemmet, da varmen spredes over et større område. Derfor kan det give bedre mening at forbinde luft til vand varmepumpe til gulvvarme, så varmepumpens evner virkelig bliver udnyttet.
Har dit system høj fremløbstemperatur, kan du stadig godt gøre brug af en varmepumpe. Gør du det, vil du dog ikke udnytte varmepumpens høje energieffektivitet som ved gulvvarme. På markedet er der enkelte nye modeller, som fungerer med fremløbstemperaturer på op til 75 grader, det gør det muligt at få varmepumpen til at virke, selv hvis dit system har en høj fremløbstemperatur.
Ved du ikke selv om dit system har høj eller lav fremløbstemperatur, eller hvorvidt du kan tilkoble varmepumpe til dit nuværende system, så lad os hjælpe dig. Vi forbinder dig, med anerkendte installatører der kan fortælle dig, præcis hvad du har brug for, så du undgår at tage forkerte beslutninger.
Det tager kun 30 sekunder
Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?