Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Sænk din elregning ved at installere solceller
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
Fra januar 2024 er reglerne for afregning af overskudsstrøm ændret. De nye regler for solceller betyder, at du som solcelleejer nu kun kan blive afregnet via Gruppe 3, også kendt som øjebliksafregning, da de nye regler afskaffer timeafregning (Gruppe 2). Ændringen gør, at du skal bruge din strøm med det samme, ellers bliver den solgt til elnettet.
I dette indlæg kommer vi ind på de regler for solceller, som du skal kende til som privatperson. Vil du læse om, hvilke regler der er gældende for erhverv, skal du læse vores indlæg her: Solceller til erhverv: Fradrag, afdrag, afskrivning, moms og skat.
Hurtigt og nemt, kan du få tilbud på solceller, som passer til dine behov. Vi har et stort netværk af autoriserede installatører, der kan hjælpe dig med installation af solceller, og guide dig om reglerne, du skal kende, når du får installeret solceller. Med autoriseret hjælp skal du ikke bekymre dig om pludselige uforudsete ekstraudgifter.
Det tager kun 30 sekunder
Når du har fået installeret solceller, kommer du i kontakt med tre aktører i forbindelse med opgørelse og afregning af dit forbrug og din elproduktion.
Netselskabet registrerer både den strøm, du producerer og forbruger. De ejer din elmåler og noget af det ledningsnet, der transporterer strøm til og fra din adresse.
Du kan altid finde dine måleraflæsninger på hjemmesiden: eloverblik.dk ved at logge ind med dit aftagenummer og en kode, som du finder på min elregning.
Når du køber strøm, køber du det hos et elselskab. Elselskabets opgave er at opkræve betaling både på vegne af netselskabet og staten. På den måde får du én samlet regning med alt, hvad der vedrører din elmåler. Du skal betale for det forbrug, som elselskabet får oplyst fra netselskabet.
Du skal hav en produktionsleverandør for at sælge strøm fra dine solceller. Når du som privatperson producerer mere strøm, end du selv kan nå at forbruge, så køber produktionsleverandøren den strøm og sælger den til elmarkedet for dig.
En produktionsleverandør kunne eksempelvis være:
Inden installationen af dine solceller skal du starte ansøgning om, hvilken afregningsmodel du ønsker at gøre brug af.
Har du skrevet dig op til at modtage tilbud på solceller via vores formular, vil den eller de solcellekonsulenter, som du kommer i kontakt med, hjælpe dig med at finde ud af, hvilken model der giver mest mening for dig.
Det tager kun 30 sekunder
Når du ejer solceller privat, skal du være tilmeldt en afregningsmodel, som bestemmer hvorledes din overproduktion afregnes. Med de nye regler for solceller, gældende fra 2024, kan du kun vælge en afregningsmodel: Gruppe 3: Den øjebliksbaserede afregningsmodel.
I dette afsnit gennemgår vi de forskellige afregningsmodeller, både dem der er udgået, og den ene model der er relevant for private solcelleejere.
Gruppe 1 er en timeafregningsmodel, der kun er relevant for store erhvervsanlæg. Her bliver hele elproduktionen solgt og forbruget købt. Dette foregår på markedsvilkår.
Det er anlægsejerens eget ansvar at finde en produktionsleverandør for elproduktion og elleverandør.
I gruppe 1 skal du betale almindelig PSO-afgift, når du køber el, og du får en reduceret PSO-afgift for din egenproduktion.
Gruppe 3 er en øjebliksafregningsmodel. Her skal du forbruge strømmen i samme øjeblik, som den bliver produceret af dit solcelleanlæg. Bruger du den ikke, bliver strømmen automatisk solgt til elnettet i samme øjeblik.
Hvis du ikke er godkendt til pristillæg, skal du sælge din overskudsproduktion via en produktionsleverandør, som du selv har lavet en aftale med. En produktionsleverandør er en, der sælger strømmen for dig. Det kaldes også for en balanceansvarlig.
En produktionsleverandør/balanceansvarlig har en pris, som regel opbygget som et abonnement. Nogle har højere abonnementspriser end andre.
Gruppe 2 var en timeafregningsmodel, hvor din overskudsproduktion blev lagret i op til en time. Du kunne dermed forbruge strømmen indenfor den time. Fik man ikke brugt al strømmen i den indeværende time, blev den automatisk solgt til elnettet til markedsprisen.
Denne gruppe var i princippet ligesom gruppe 3, hvor der er tale om en øjebliksafregning. Her havde du dog førhen mulighed for at skifte gruppe, men det er siden 2019 ikke længere en muligt.
Ligesom gruppe 4 og 3 er der i gruppe 5 også tale om øjebliksafregning. Forskellen på gruppe 4 og 5 var, at man i gruppe ikke fik afregning for ens overproduktion. Derfor var det ikke nødvendigt med en balanceansvarlig.
I 2012 udgik den årsbaserede nettoafregning gruppe 6, også kendt under “den gamle ordning”. Hvis du købte dit solcelleanlæg før d. 19. november 2012, og fik det anmeldt til en din netvirksomhed inden d. 20. december samme og tilsluttet anlægget til nettet senest d. 31. december 2013, har du mulighed for at anmode om at få dit anlæg afregnet efter gruppe 6. For alle nye solcelleejere er det dog kun gruppe 2 og 3, der er relevante.
Når du får besøg af en solcelleinstallatør, kan du spørge ind til afregningsmodellen og få mere af vide om netop den model du skal vælge.
Gruppe 3, som er øjebliksafregning har længe været den, som de fleste installatører har anbefalet, derfor er den også den eneste model for private solcelleejere.
Det skyldes, at solcelleinstallatører som udgangspunkt altid vil dimensionerer dit solcelleanlæg størrelse, så det passer bedst muligt til dit forbrug. Dermed vil overskudsproduktionen være minimal.
Vælger du et solcelleanlæg med batteri, bliver din overskudsstrøm lageret, fremfor at blive solgt til elnettet. Læs mere om solcellebatterier i vores artikel: Solcelleanlæg med batteri pris.
Når du har et solcelleanlæg, kan du sælge din overskudsel. Alle solcelleanlæg, installeret efter d. 1. januar 2020, skal tilmeldes en produktionsleverandør, som vil sælge overskudsproduktionen.
Hvis du ikke selv tilmelder dit anlæg, så vil Energinet automatisk gøre det for dig. Det vil koste et årligt gebyr på 1.000 kr. og samtidig vil Energinet beholde beløbet for salget af din overskudsproduktion.
Produktionsleverandøren står for at sælge din strøm til Nord Pool, som er elbørsen. Den aktuelle elpris varierer hen over dagen. Oftest er elprisen højest om aften, hvor forbruget også er højt.
Har du fået et solcelleanlæg installeret, skal du altså sørge for at tilmelde dig en produktionsleverandør og dermed få betaling for din overskudsstrøm.
Hvis du gerne vil undgå at betale et månedligt abonnement for elsalget, så skal du vælge samme leverandør til at købe din strøm fra.
Salg af overskudsstrøm er en af de fordele som ofte bliver nævnt når man snakker om, hvorvidt solceller kan betale sig. Det kan være endnu en økonomisk fordel ved at investere i solceller.
Husk, vask af solceller og vedligeholdelse af anlægget giver dig mere strøm og sikre, at du kan bruge solcellerne i længere tid.
Vil du spare penge på din elregning samtidig med at du får penge for din overskudsproduktion, så lad os hjælpe dig med at finde den rette installatør til dit projekt. Du skal bare udfylde en kort formular. Når du har udfyldt vores korte formular, vil du efter kort tid modtage tilbud fra op til 4 danske installatører, dem kan du i ro og mag selv sammenligne. Når du sammenligner tilbud er du bedre sikret for ikke at betale overpris, og undgår dermed uforudsete omkostninger.
Tilbuddene er helt gratis og uforpligtende, du har dermed ikke noget at tabe. Klik på knappen, så er du i gang.
Det tager kun 30 sekunder
Når du sælger el til elnettet, tjener du penge. Derfor skal du måske betale skat. Vi forklarer dig her, hvordan solceller og SKAT fungerer.
Du må sælge el for op til 7.000 kr. om året, før du skal betale skat. Hvis I er flere om at eje anlægget, fx hvis I er et ægtepar, så har I begge to et bundfradrag på 7.000 kr. Du kan se, hvor meget el du har solgt på din årlige afregning fra dit elselskab.
Hvis du sælger el fra dit solcelleanlæg for mere end 7.000 kr., så skal du angive det i din årsopgørelse. Du skal finde rubrik 20 i din årsopgørelse, og så skal du indtaste 60 % af det overskydende beløb over de 7.000 kr.
Lad os sige, at du har solgt el for 8.300 kr. på et år. Bundfradraget er 7.000 kr., så det trækker vi fra de 8.300 kr. Dermed er der 1.300 kr. tilbage, som så er skattepligtig. Derfor ganger vi 1.300 kr. med 60%, hvilket giver 780 kr. Du skal dermed skrive 780 kr. i din årsopgørelse i rubrik 20.
Der er ingen fradrag eller afskrivningsmuligheder på selve anlægget. Dog kan du, hvis du har lånt penge til anlægget, trække dine renteudgifter fra.
Du kan læse mere om solceller og skat på SKAT’s hjemmeside: Skat af solceller og andre vedvarende anlæg.
Når du bruger den elektricitet, du selv har produceret på dine solceller, så skal du ikke betale afgift.
PSO-afgiften blev d. 1. januar 2022 afskaffet. PSO-afgiften var en afgift, som du betalte gennem din elregning.
PSO-afgiften omfattede eksempelvis omkostninger til:
Ønsker du tilbud på solceller eller tag med solceller til din bolig? Her på GreenMatch.dk kan du helt gratis og uforpligtende bestille op til 4 skræddersyede solcelle tilbud. Udfyld en kort kontaktformular, så kontakter vi dig telefonisk med opfølgende spørgsmål. Du vil derefter modtage tilbuddene og i ro og mag vælge, hvad der passer bedst til dig.
Ved at vælge vores service, modtager du hurtigt, nemt og gratis tilbud fra autoriserede danske installatører. Du slipper dermed for selv at skulle bruge timer på at finde og kontakte installatører der kan fuldføre din installation.
Klik på knappen, så er du i gang.
Det tager kun 30 sekunder
Der er ikke længere en begrænsning for, hvor stort et solcelleanlæg du som privat må sætte op. Der har tidligere været en øvre grænse på 6 kW, men den er ikke aktuel mere. For at få det bedste udbytte bør du dog kun opsætte en størrelse, der passer til dit behov.
En solcelleinstallatør vil beregne den passende størrelse til dit forbrug.
Har du et stort strømforbrug, er solceller en god investering for dig. Med solceller er du sikker på, at din strøm er grøn, og du behøver ikke holde øje med timepriserne, når du f.eks skal oplade din bil eller vaske tøj.
Der er ingen regel om solcellers afstand til skel. Det er dog god skik at snakke med naboen, før man får etableret solceller, da refleksioner fra panelerne kan være forstyrrende. Du bør også rådføre dig med din kommune om du evt. skal have tilladelse til at opsætte anlægget.
Mængden af strøm du kan producere afhænger af størrelsen på dit anlæg. Da der ikke er en øvre grænse på størrelsen, er der på sin vis heller ikke en grænse på mængden af strøm.
Bemærk, producerer du meget mere strøm end du forbruger, kan du ende med at skulle betale skat for produktionen.
Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?
Det tager kun 30 sekunder