Udfyld 1 kort formular, modtag op til 4 tilbud
Sænk din varmeregning ved at installere en varmepumpe
Vi har hjulpet over 500.000 husejere med at reducere deres CO2-aftryk
Har du overvejet at gøre dit sommerhus mere energieffektivt og dermed sænke dine udgifter, så er en varmepumpe den helt rigtige løsning.
Med en varmepumpe får du et forbedret indeklima, så du undgår fugt og frostskader. En varmepumpe giver dig yderligere mulighed for at nyde dit sommerhus året rundt uanset hvordan det danske vejr arter sig. En varmepumpe kan både opvarme sommerhuset om vinteren og nedkøle på de varme sommerdage.
Læs med for at lære alt om, hvad du skal vide om varmepumper til sommerhus, og hvordan du vælger den bedste varmepumpe til dit sommerhus.
Ønsker du hurtigt og nemt at få installeret en varmepumpe i dit sommerhus, så kan du bare stoppe her. Udfylder du vores korte formular, kan du sammenligne op til 4 tilbud fra danske installatører. Sammenligner du tilbud, kan du sikre dig selv mod at betale overpris.
Ved at bruge GreenMatch undgår du selv at bruge timer på at finde og kontakte installatører, men kan hurtigere få din nye varmepumpe.
Kom i gang i dag.
Det tager kun 30 sekunder
Luft til luft varmepumpe eller luft til vand varmepumpe er typisk de to typer varmepumper, der fungerer bedst til sommerhus.
Begge type varmepumper optager varmen fra luften udenfor og omdanner den til varme, der kan bruges indenfor.
Den store forskel mellem de to typer varmepumper er, at luft til vand varmepumpe også opvarmer vand og dermed fungerer som et samlet varmesystem, mens luft til luft kun opvarmer luft.
Hvordan du vælger den rette type varmepumpe, giver vi dig et bedre overblik over i den næste del af artiklen.
En luft til vand varmepumpe er en god løsning til dig med et større sommerhus med et vandbåret system til gulvvarme, radiatorer eller opvarmet pool.
En luft til vand varmepumpe fungerer som et samlet varmesystem og giver varme i radiatorer eller gulvvarme samt varmt vand til bad, pool og spa.
For at finde den rette luft til vand varmepumpe, der kan opvarme dit sommerhus effektivt, bør du være opmærksom på følgende:
Foruden de tre elementer er varmepumpens støjniveau også værd at holde øje med. Specielt i et sommerhusområde, hvor husene står tæt, er det vigtigt at overholde reglerne for støj.
Luft til luft varmepumpe passer til de fleste typer sommerhuse, da den både giver varme og køling, er energieffektiv og omkostningerne til installation er lave.
En luft til luft varmepumpe er typisk den helt rigtige løsning for de fleste sommerhuse. Med mulighed for både opvarmning og nedkøling giver den god komfort uanset det danske sommervejr.
For at vælge den rette luft til luft varmepumpe til dit sommerhus bør du være opmærksom på:
For luft til luft varmepumpe bør du også kigge på støjniveauet, så du er sikker på ikke at forstyrre naboerne.
Ønsker du varmt vand i dit sommerhus, bør du også kigge efter en løsning for dette, da luft til luft varmepumpe ikke kan opvarme brugsvand.
Du kan selv lave en udregning, der kan give dig en idé om, hvilken størrelse varmepumpe der skal bruges i dit sommerhus. Udregningen lyder:
Dit energiforbrug i kWh pr. m2 x størrelsen på din bolig i m2 = Den ideelle størrelse kW varmepumpe
Du kan også bruge en luft til luft varmepumpe til garage, hvis du ønsker opvarmning i den del af dit hus.
Prisen på en varmepumpe afhænger altid af størrelsen og kvaliteten af varmepumpen. Pris på montering af varmepumpe er også afgørende. Da montering af luft til vand varmepumpe er mere kompleks, vil prisen også være højere sammenlignet med luft til luft.
Størrelse på sommerhus | Størrelse på varmepumpe | Pris luft til luft* | Pris luft til vand* |
---|---|---|---|
50-80 m2 | 3-4 kW | 13.000 - 20.000 kr. | 80.000 -100.000 kr. |
80-100 m2 | 4-5 kW | 20.000 - 30.000 kr. | 100.000 - 110.000 kr. |
100-120 m2 | 5-6 kW | 30.000 - 40.000 kr. | 110.000 - 125.000 kr. |
Da luft til luft varmepumpe ikke er en kompleks installation, er denne type varmepumpe billigere at købe og installere. Du skal dog huske på, at luft til luft varmepumpe ikke opvarmer brugsvand, derfor skal du medregne udgifterne til en varmtvandsbeholder for at lave en direkte sammenligning.
Omkostninger til opvarmning af sommerhus afhænger af den måde, du bruger dit sommerhus. For at give dig en idé om omkostningerne til at opvarme dit sommerhus med en varmepumpe har vi lavet 3 scenarier:
Et vinterlukket sommerhus, hvor huset bliver holdt på mindst 10 grader hele året bruger i gennemsnit 4.000 kWh om året, 80 % af det går kun til opvarmning. Det svarer til 3.200 kWh. Da en luft til luft varmepumpe i gennemsnit giver 4,6 kWh varme for hver 1 kWh el, falder elforbruget til 695 kWh.
Regner vi med en elpris på 2,32 kr./kWh, er det en årlig pris på 1.612 kr.
Det giver en årlig besparelse på næsten 7.000 kr. og en tilbagebetalingstid på 3 år.
Et sommerhus, der bliver brugt året rundt, bruger i gennemsnit 5.800 kWh, her går ca. 70 % til opvarmning, det svarer til 4.060 kWh. Med en luft til luft varmepumpe vil forbruget til opvarmning falde til 882 kWh.
Regner vi igen med en elpris på 2,32 kr./kWh, er det en årlig pris på 2.046 kr.
Det giver en besparelse på omkring 9.000 kr. årligt og giver en tilbagebetalingstid på bare 2 år.
For et stort luksus sommerhus er gennemsnitsforbruget på 31.000 kWh om året. Heraf går 80 % til rum- og vand opvarmning, det svarer til 24.800 kWh. Da en luft til vand varmepumpe i gennemsnit giver 3 kWh varme for hver 1 kWh el, falder elforbruget til 8.266 kWh. Regner vi med en elpris på 2,32 kr/kWh, er det en årlig pris på 19.177 kr.
Det giver en besparelse på omkring 38.359 kr. årligt og giver en tilbagebetalingstid på ca. 3 år.
Det er også muligt for sommerhusejere at få reduceret elafgift på alt elforbrug over 4.000 kWh. For at få reduceret elafgift skal du registrere din opvarmning i BBR som elopvarmning.
Vil du sænke dine omkostninger til el endnu mere, kan du kombinere din varmepumpe med solceller. Solcellerne vil producere den strøm, som varmepumpen bruger til at opvarme eller køle dit sommerhus.
Dit forbrug vil altid afhænge af husets stand. Mange ældre sommerhuse er ikke særlig godt isolerede, da de er bygget til kun at blive brugt om sommeren. Er dit sommerhus derfor af ældre dato, kan det være en god idé at kigge på isolering, før du skifter opvarmningsform.
Vil du vide mere om varmepumpers strømforbrug og hvor meget strøm de bruger om vinteren, så kan du læse vores artikel: Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om vinteren?
For at finde den rette varmepumpe til dit sommerhus, der giver dig den største besparelse, bør du altid rådføre dig med en professionel installatør. De kan fortælle dig alt, du skal vide og give dig tilbud på varmepumpe med installation.
Alt du skal gøre er at udfylde vores korte formular, så vil du modtage op til 4 tilbud fra danske autoriserede installatører. Så kan du nemt sammenligne priser og vælge det, der passer dig bedst, uden at du har brugt flere timer end allerhøjest nødvendigt.
Få tilbud på varmepumpe i dag!
Det tager kun 30 sekunder
Blandt de bedste varmepumper til sommerhus finder vi modellen Panasonic CU-VZ9SKE. Denne varmepumpe er den bedste luft til luft varmepumpe til sommerhus og til almindelige boliger.
Panasonic CU-VZ9SKE har en høj SCOP på 6,20 og en høj SEER på 10,5. Så den både varmer og køler med en høj effektivitet.
Denne varmepumpemodel har desuden en sommerhus-funktion, der sikrer, at dit sommerhus er frostsikret henover vinteren og der dermed ikke opstår mulige frostskader.
Andre gode luft til luft varmepumpe modeller er: Panasonic CU-VZ12SKE og Inventor Danmark Inventor King 9.
Den bedste luft til vand varmepumpe til sommerhus er Viessmann Vitocal 251.A10. Denne luft til vand varmepumpe har en af de højeste SCOP-værdier for luft til vand varmepumper på det danske marked nemlig 3,87.
Varmepumpen fra Viessmann giver dermed en effektiv opvarmning af sommerhus og brugsvand.
Andre effektive luft til vand varmepumper er: CTC EcoAir 712M og Vølund S2125-12. DVI luft til vand varmepumpe er også gode til danske sommerhuse.
For at finde den bedste varmepumpe til dit sommerhus, skal du vælge den rette størrelse til at dække dit forbrug. Læs mere i vores artikler om varmepumper til specifikke boligstørrelser:
Installation af luft til vand varmepumpe i sommerhus er en mere kompleks installation end luft til luft varmepumpe. Installation af luft til luft tager omkring en halv dag, mens installation af luft til vand kan tage 1-2 dage.
Vedligeholdelse af de to typer er meget ens og kræver ikke særlig meget af dig. Det anbefales, at din varmepumpe får et årligt eftersyn, så du er sikker på, at den kører optimalt.
Du kan med fordel bestille dette eftersyn om foråret, så du er sikker på, at varmepumpen fungerer i sommerperioden, hvor du opholder dig i sommerhuset.
Når du ikke er i dit sommerhus henover vinteren, kan du indstille de fleste varmepumper til en sommerhustemperatur. Denne temperatur er omkring 8 -12 °C og vil mindske risikoen for fugt og frost i dit sommerhus.
Til et sommerhus er en varmepumpe en rigtig god løsning til opvarmning, især når man sammenligner med elradiator eller brændeovn, som er de opvarmningsformer, der typisk bliver brugt i sommerhuse.
Følgende fordele og ulemper skal du være opmærksom på, når du vælger en varmepumpe til sommerhus:
✅ Bedre indeklima i sommerhus
✅ Lavere omkostninger til opvarmning
✅ Mulighed for køling af luft
✅ Fjernstyring af varmepumpe i sommerhus
✅ Frostfrit sommerhus
🚫 Ikke muligt at få tilskud fra Varmepumpepuljen
🚫 Høje omkostninger til installation (luft til vand)
🚫 Opvarmer ikke brugsvand (luft til luft)
Kom i gang allerede i dag med at udnytte fordelene ved at få en varmepumpe i sommerhus. Brug GreenMatch til at sammenligne tilbud på varmepumpe, så er du sikker på, at du ikke betaler overpris, og du slipper for at bruge timer på at finde og kontakte installatører selv.
Udfyld vores korte formular og modtag op til 4 gratis og uforpligtende tilbud fra danske autoriserede installatører.
Modtag tilbud i dag!
Det tager kun 30 sekunder
Den bedste varmepumpe til dit sommerhus afhænger af dit forbrug. Ønsker du opvarmning og køling, bør du vælge en luft til luft varmepumpe. Ønsker du også varmt brugsvand, kan luft til vand være en bedre løsning.
Det er ikke muligt at få tilskud fra Varmepumpepuljen til en varmepumpe til sommerhus. Et af kravene for at få tilskuddet er, at det skal være helårsbeboelse.
Ja, du kan få reduceret elafgift når du opvarmer dit sommerhus med en varmepumpe. Den reducerede elafgift gælder på alt forbrug over 4.000 kWh.
Dit forbrug om vinteren afhænger af, hvordan du bruger dit sommerhus om vinteren. Lukker du ned, er forbruget minimalt, men bruger du det om vinteren, vil forbruget være større.
Det afhænger af elprisen, hvor meget det koster at holde dit sommerhus frostfrit. Prisen kan være alt mellem 200-1.000 kr.
Nikita har siden sommeren 2022 skrevet for Greenmatch.dk. Her skriver hun artikler om grønne løsninger til danskere, der gerne vil leve lidt grønnere. Hun sætter en dyd i at gøre kompleks information konkret. Selvom vejen til den grønne omstilling kan være besværlig og kompleks, mener hun, at alle skal have muligheden for at være med.
Vi prøver altid at forbinde vores kunder med de bedste leverandører i branchen. Er du en af dem?