Vedvarende energi - Sammenlign priser fra lokale installatører
Udfyld formularen på et minut for at starte processen

Answer these simple questions and we will find you the BEST prices

Which type of solar quotes do you need?

1
2
3
4
5
Besvar et par enkelte spørgsmål, så finder vi de BEDSTE priser til dig.
Spar tid
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge
Spar penge

Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste

Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale:
DrTv2Politiken
Sidst opdateret: 1. marts 2021

Plusenergihuse

OBS

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at modtage tilbud på bæredygtigt byggeri på GreenMatch.dk. Vi opdaterer naturligvis siden, hvis det ændrer sig.

Info om plusenergihuse

Der er meget oppe i tiden, at vi skal energisikre vores huse. Der er snak om, at der allerede fra 2020 skal komme en energiafgift til de husejere, der ikke opfylder energikravene til energivenlige huse. Du har nu muligheden for at komme folketinget i forkøbet ved at investere i et energivenligt plusenergihus.

Det er svært for mange forbrugere at kende forskel på de 4 energivenlig huse samt de mange forskellige energimærker. Plusenergihuse ligner alle de 4 andre energivenlige huse. Det er et helt nyt koncept, og markedet er ikke begyndt at vokse endnu. Du kan sagtens fremskaffe et plusenergihus hvis det er dit drømme hus, men et plusenergihus skal ses som et bud på hvilke krav fremtidens huse skal opfylde.

Hvad er et plusenergihuse?

Et plusenergihus betyder i al sin enkelthed: et hus der producerer mere energi end det forbruger. Som udgangspunkt minder et plusenergihus om et nulenergihus, Bortset fra den overproducerede mængde energi. Ideen med et plusenergihus er, at du har mulighed for at producere så meget energi. På den måde har du mulighed for at lagre og eller videresælge det overskydende el til det kollektive netværk.

Bygningsreglementet har opstillet de specifikke energikrav til de huse, vi bruger her i Danmark. Plusenergihuse er et relativt nyt koncept. Ideen er udsprunget fra ideen om nulenergihuse. Derfor hører plusenergihuset foreløbigt ind under kravene til 2020 huse. Du kan læse mere om det på bygningsreglementets hjemmeside.

Tendensen er at vi som forbrugere skal være mere og mere selvforsynende både for at spare penge, men også for at beskytte miljøet. Ideen med plusenergihuse falder derfor perfekt i hak med tendenserne indenfor vedvarende og grøn energi.

Krav til et plusenergihus

Som nævnt hører plusenergihuse under kravene til et 2020 hus. I forhold til lavenergihuse stilles der lidt større krav til installation af energivenlige systemer samt inventarer. Desuden skal plusenergihuset leve op til de strenge 2020 krav til isolering samt vinduernes placering.

Ønsker du et 150 m2's hus, må energirammen altså ikke overstige 15 kWh/m2 pr. år. Energirammen er altså bygningens forbrug af energi til køling, opvarmning, varmt vand og ventilation. Ved 2020 huse stilles der store krav til bygningens tæthed, hvilket automatisk kræver høje krav til luftskift. Vigtigt er, at boligens tæthed ikke må overstige 0,5 l/s pr. m².

Fordele ved et plusenergihus

Hus -plante

Her nævnes de fem vigtigste fordele ved at investere i et plusenergihus, der findes selvfølgelig mange flere:

  1. Plusenergihuset er selvforsynende med strøm og varme.
  2. Et plusenergihus sparer dig penge på energi til både varme og el. Du sparer faktisk så mange at huset i løbet af 10-15 år vil indtjene sig selv igen.
  3. Plusenergihusets egenproduktion kan give et afkast. Du kan have en mindre indtjening på den el du sælger videre til det kollektive el-netværk.
  4. Du gør noget godt for miljøet. Det er helt klart en faktor der også er værd at overveje.
  5. Et plusenergihus lever ikke blot op til bygningsreglementets 2020 krav, men også de 2050 krav, som regeringen forventes at stille til 100% grøn energi. Dette er muligt fordi dette hus kun anvender vedvarende energi. Dermed er der intet energiudslip.

Hvordan opnår du det lave energiforbrug i plusenergihuse?

Kravene til byggematerialer og isolering er skærpet yderligere i forhold til 2015. Det skal sikre, at transmissionstabet i plusenergihuse bliver så lavt som muligt. Ved konstruktionen af plusenergihuset har du mulighed for netop at leve op til disse krav ved at anvende specifikke vinduer, døre, isolering osv. Hvad der er helt specielt for plusenergihuset er, at det producerer mere vedvarende energi, end det anvender. 

Her har vi oplistet nogle af de vigtigste og mest klare krav:

  • Plusenergihuset skal anvende micro generering, som er et system der gør lagring og videresalg af energien mulig.
  • Plusenergihuset skal have et bygningsdesign der er kompakt, således udnytter det solvarmen bedst muligt.
  • Lokalitet og placering på grunden og med sydvendt vinduer er også et krav.
  • Plusenergihuset skal som minimum leve op til de bygningstekniker der anvendes ved et lavenergihus og 2020 kravene.
  • Der bør installeres vedvarende energi i plusenergihuset.

Godkendelse af et plusenergihuse samt dispensation for tilslutningspligten

Hvis du køber et plusenergihus kan du undgå at skulle tilslutte huset til det kollektive netværk eksempelvis gas, fjernvarme mm. Du skal blot ansøge om dispensation fra tilslutningspligten hos kommunen. De samme regler er gældende hvis du blot ombygger dit hus til et plusenergihus.